Guvernul a decis creşterea taxelor pentru jocurile de noroc

Guvernul a decis creşterea celor mai multe taxe pentru jocurile de noroc şi majorarea valorii minime a capitalului social solicitat pentru acordarea licenţei de organizare a unor astfel de jocuri, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

146 afișări
Imaginea articolului Guvernul a decis creşterea taxelor pentru jocurile de noroc

Guvernul a decis creşterea taxelor pentru jocurile de noroc (Imagine: Mediafax Foto)

Proiectul ordonanţei de urgenţă prevede dublarea taxei aferentă licenţei de organizare pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, la 400.000 lei, concomitent cu creşterea taxei anuale pentru fiecare masă în Bucureşti, de la 200.000 de lei la 250.000 lei, şi în alte localităţi, de la 100.000 lei la 120.000 lei.

Pentru fiecare mijloc de joc tip slot-machine va fi achitată o taxă anuală de 8.000 lei, în urcare faţă de nivelul prevăzut în lege în prezent. În schimb, taxa aferentă licenţei de organizare pentru jocurile de tip slot-machines va fi redusă de la 50.000 de lei la 25.000 de lei.

Potrivit proiectului, în ceea ce priveşte jocurile bingo desfăşurate în săli de joc, taxa va fi de 30.000 lei pentru fiecare sală, în scădere faţă de nivelul de 45.000 lei prevăzut în lege. La această taxă se adaugă o sumă care va fi plătită în avans la Trezoreria Statului reprezentând 5 % din valoarea nominală a cartoanelor achiziţionate de la Imprimeria Naţională, cerinţă prevăzută şi de legislaţia actuală.

La fel ca la jocurile de tip slot-machines, taxa pentru licenţa de organizare a jocurulor de bingo desfăşurate în săli de joc va fi redusă, de la 50.000 de lei la 40.000 de lei. Proiectul introduce o taxă de 200.000 lei pentru jocurile de noroc bingo organizate prin intermediul sistemelor de televiziune.

Referitor la jocuruile loto, taxa pentru exploatare va fi majorată la 800.000 de lei, de la 500.000 de lei în prezent. Taxa pentru licenţa de organizare a jocurilor de loto este menţinută la 500.000 de lei.

Capitalului social minim pentru acordarea licenţei de organizare a jocuruilor de noroc va fi majorat pentru firmele care organizează pariuri mutuale de la 500.000 la 1.000.000 de lei, iar pentru cele cu pariuri în cotă fixă de la 300.000 lei la 1.000.000 de lei. În cazul cazinourilor, capitalul minim va urca de la 100.000 lei la 1.000.000 lei.

Nivelul minim de capital pentru organizatorii de jocuri loto şi pentru cei care organizează jocuri bingo în săli de joc va fi de 2.000.000 lei, respectiv 100.000 de lei., valori nemodificate.

Capitalul social minim pentru organizarea de jocuri de tip slot-machine va fi redus de peste trei ori, de la 100.000 de lei la 30.000 de lei.

Totodată, organizatorii vor fi obligaţi să constituie un fond de garanţie pentru acoperirea riscului de neplată a obligaţiilor faţă de bugetul general consolidat.

Astfel, nivelul garanţiilor pentru acoperirea riscului de neplată va fi cuprins între 250 de lei pentru fiecare maşină de câştiguri şi 50.000 de lei pentru activitatea operatorului economic organizator de jocuri de noroc bingo prin intermediul sistemelor reţelelor de televiziune.

Licenţa de organizare a jocurilor de noroc este valabilă 5 ani de la data acordării, în timp ce autorizaţia de exploatare trebuie reînnoită anual.

Ca o condiţie obligatorie inclusă în proiect pentru organizatori în obţinerea autorizaţiei de exploatare a jocurilor de noroc, cazinourile nu vor mai putea funcţiona în incinta blocurilor, ci numai în imobile fără destinaţie de locuinţă sau în hoteluri clasificate cu minimum trei stele.

Va fi interzisă organizarea de jocuri-concurs cu câştiguri de orice fel prin intermediul liniilor telefonice sau al altor sisteme de telecomunicaţie, televiziune sau radio prin care se condiţionează obţinerea unor avantaje materiale ca rezultat al răspunsurilor formulate la întrebări de cultură generală, inteligenţă sau perspicacitate şi care presupun o taxă de participare.

Autorităţile estimează că vor obţine prin noile reglementări venituri suplimentare de 101,2 milioane lei în 2009, 202,4 milioane lei în 2010, 222,6 milioane lei în 2011, 244,9 milioane lei în 2012 şi 269,4 milioane lei în 2013. În prezent, statul încasează anual din colectarea taxelor de licenţă aproape 120 milioane lei.

În prezent, deţin licenţă pentru jocuri de noroc un număr de 1.163 firme pentru maşini electronice cu câştiguri, 14 pentru bingo în sală, 22 pentru activitatea de cazinou, 24 pentru pariuri sportive, 4 pentru jocuri de noroc tip pronosticuri, loterii, tombole, jocuri interactive, organizate prin intermediul liniilor telefonice sau al altor mijloace de telecomunicaţie, şi o firmă pentru jocuri de noroc transmise prin reţele de televiziune sau prin alte mijloace de transmisie asimilate.

Ministerul Finanţelor estimează că după aprobarea proiectului numărul de firme va scădea la 798 pentru utilizarea maşinilor electronice, 9 firme pentru bingo în sală, 18 pentru activitatea de cazinou, 18 pentru pariuri în cotă fixă şi la una pentru jocuri de noroc tip loto şi pariuri mutuale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici