Guvernul alocă 100 de milioane de lei pentru Programul „Săptămâna verde”

  • Guvernul a aprobat finanţarea Programului "Săptămâna verde".
  • Alocarea de 100 de milioane de lei din Fondul pentru Mediu va susţine acţiunile desfăşurate în şcoli, în anii 2024 şi 2025.
  • Scopul este de a permite tuturor elevilor să participe la activităţi legate de protecţia mediului.
233 afișări
Imaginea articolului Guvernul alocă 100 de milioane de lei pentru Programul „Săptămâna verde”

Guvernul alocă 100 de milioane de lei pentru Programul „Săptămâna verde”

Proiectul prevede acordarea sumei de 100 de milioane de lei, sub formă de finanţare nerambursabilă, prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), pentru realizarea acţiunilor multianuale, necesare Programului „Săptămâna verde”, derulat de Ministerul Educaţiei, prin unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, pe parcursul anilor 2024 şi 2025.

"Ştiu că multe şcoli au organizat deja ”Săptămâna verde”, dar finanţarea se acordă inclusiv pentru anul viitor, astfel încât banii au timp să ajungă la toţi copiii care nu îşi permit să desfăşoare în mod corespunzător activităţile ce presupun adesea deplasări la diferite instituţii, în arii naturale protejate, la muzee sau în parcuri. Ne dorim ca, în colaborare cu dascăli cu experienţă sau pasionaţi de protejarea naturii, care folosesc în mod creativ platformele Şcoli verzi şi Săptămâna Verde, să dezvoltăm o formulă modernă de educaţie de mediu. În curând, vom demara şi Programul Rangerii Juniori care are alocat un buget de 10 milioane de lei, un program pilot prin care elevii vor desfăşura activităţi recreative în ariile protejate din ţară. Educaţia pentru mediu nu înseamnă doar informaţie. Înseamnă să priveşti cu atenţie la ce se întâmplă în jurul tău, să îţi pese şi să încerci să vezi ce poţi schimba în jurul tău. Ne dorim să schimbăm comportamente şi modul de luare a deciziilor în activităţile de zi cu zi care au un impact asupra mediului şi, nu în ultimul rând, să promovăm responsabilitatea individuală şi comunitară în raport cu natura”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

Metodologia de implementare a programului „Săptămâna verde” va fi aprobată prin ordin al ministrului Educaţiei, pentru utilizarea eficientă şi cu respectarea prevederilor legale a fondurilor alocate către inspectoratele şcolare. Ministerul Educaţiei, prin inspectoratele şcolare şi unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, urmăreşte, controlează şi răspunde de modul de utilizare, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, a fondurilor alocate prin HG.

Programul ”Săptămâna verde” îşi propune să informeze elevii, profesorii, părinţii şi autorităţile şcolare pe teme de mediu, să schimbe modul în care tinerii se implică în rezolvarea problemelor de mediu, punând bazele unei generaţii a schimbării, să dezvolte o formulă modernă de educaţie de mediu, realizată în colaborare cu profesori cu experienţă, uşor diseminabilă la nivel naţional şi susţinută pe termen lung de promotorii proiectului prin Platforma „Şcoli verzi”, să pună la dispoziţia profesorilor un model educaţional prin care tinerii au ocazia să dezvolte o relaţie directă cu natura, să schimbe comportamente şi modul de luare a deciziilor în activităţile de zi cu zi care au un impact asupra mediului şi să promoveze responsabilitatea individuală şi comunitară în raport cu natura.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici