Guvernul francez vrea discuţii cu Peugeot şi sindicatele pe tema concedierilor anunţate de companie

PSA Peugeot Citroen trebuie să discute cu guvernul francez programul de restructurare care vizează concedierea a 8.000 de angajaţi şi închiderea unei fabrici din apropierea Parisului, a declarat duminică ministrul industriei Arnaud Montebourg.

114 afișări
Imaginea articolului Guvernul francez vrea discuţii cu Peugeot şi sindicatele pe tema concedierilor anunţate de companie

Arnaud Montebourg (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu acceptăm programul în această formă. Credem că trebuie să existe măsuri de resutructurare, dar măsurile propuse în prezent nu ni se par potrivite pentru revenirea Peugeot", a afirmat oficialul, la postul Europe 1, preluat de Bloomberg.

Ministrul a subliniat că producătorul auto are probleme reale, care trebuie abordate, iar acest fapt nu trebuie "ascuns" de angajaţi.

"Să fiu sincer, va fi dificil", notează Montebourg.

Montebourg şi ministrul Muncii, Michel Sapin, au anunţat sâmbătă la Salonul Auto de la Paris o întâlnire cu managementul Peugeot şi sindicatele angajaţilor producătorului auto programată pentru 25 octombrie.

Laurence Parisot, preşedintele Medef, una dintre cele mai importante organizaţii patronale din industria franceză, a criticat duminică la postul Europe 1 atitudinea "excesiv de intervenţionistă" a guvernului şi l-a avertizat pe Montebourg "să nu se amestece" într-o discuţie care priveşte numai Peugeot şi pe angajaţii săi.

Acţiunile Peugeot se află la minimul ultimilor 26 de ani, pe fondul crizei financiare şi economice din Europa, cea mai mare piaţă de desfacere a companiei. Divizia auto a grupului a consumat în ultimele 12 luni aproximativ 200 milioane euro pe lună din rezervele de numerar, a declarat în luna iulie directorul general al PSA, Philippe Varin.

Compania a înregistrat o pierdere de 819 milioane euro în prima jumătate a acestui an.

PSA vrea să închidă în 2014 fabrica de la Aulnay, din apropiere de Paris, şi a anunţat disponibilizarea a 8.000 de angajaţi. Compania are peste 200.000 de angajaţi la nivel mondial, aproximativ jumătate dintre aceştia lucrând în Franţa. Planul de restructurare a fost anunţat în această vară, la scurt timp după alegerile prezidenţiale câştigate de Francois Hollande, noul guvern socialist criticând dur intenţiile companiei.

Vânzările auto din Europa vor scădea în 2012 pentru cel de-al cincilea an consecutiv, revenind la nivelul din 1995, potrivit estimărilor analiştilor şi companiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici