Guvernul francez vrea să îşi reducă participaţia la Renault la 15%

Guvernul Franţei intenţionează să îşi reducă participaţia la grupul Renault la 15%, de la aproape 20%, a declarat marţi ministrul Economiei, Emmanuel Macron, care a insistat că Executivul se opune unor modificări semnificative în alianţa producătorului auto francez cu Nissan Motor.

1005 afișări
Imaginea articolului Guvernul francez vrea să îşi reducă participaţia la Renault la 15%

Guvernul francez vrea să îşi reducă participaţia la Renault la 15% (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Decizia Guvernului din acest an de creştere a participaţiei la Renault la aproape 20% a provocat tensiuni în board-urile ambelor companii, întrucât a schimbat sistemul de acţionariat încrucişat care stătea la baza alianţei, relatează MarketWatch.

Prin achiziţia de acţiuni, Guvernul a dorit să se asigure de aplicarea unei noi legi franceze care a dublat drepturile de vot ale statului şi ale altor investitori pe termen lung în cadrul Renault.

"Guvernul a dorit să prevină luarea unor decizii fără consimţământul său", a explicat Macron la postul de radio Europe1.

El a adăugat că autorităţile de la Paris vor să vândă participaţia de 5% cumpărată în acest an de îndată ce preţul acţiunilor va preveni ca statul să nu piardă bani din operaţiune.

Renault şi Nissan se află într-un parteneriat tehnologic şi de capital din 1999, alianţa fiind una dintre cele mai îndelungate din industria auto.

Grupul francez deţine o participaţie de 43,4% la compania japoneză, în timp ce Nissan deţine 15% din acţiunile Renault.

Potrivit legislaţiei franceze, Nissan nu are drepturi de vot la Renault.

În urma creştere participaţiei Guvernului francez la Renault, mai mulţi membri în board-ul grupului şi Carlos Ghosn, directorul general al ambelor companii, au cerut schimbarea sistemului de acţionariat încrucişat, pentru a menţine balanţa de putere în alianţă.

Mai mulţi oficiali francezi, inclusiv premierul Manuel Valls, se opun modificării structurii de guvernanţă.

În timpul interviului la radio, Macron a spus că vrea ca alianţa să rămână aşa cum este. El a arătat că Guvernul rancez deţinea 40% din acţiunile Renault, atunci când a fost formată alianţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici