Guvernul începe discuţiile cu Ford pentru garantarea creditului

Guvernul va începe discuţiile cu Ford privind condiţiile garantării unui împrumut pentru grupul american, conform cererii formulate de investitor la sfârşitul anului 2008, premierul Emil Boc solicitând, vineri, constituirea unei echipe la Ministerul Finanţelor care să analizeze acest ajutor de stat.

26 afișări
Imaginea articolului Guvernul începe discuţiile cu Ford pentru garantarea creditului

Directorul general al Ford Europa, John Fleming (Imagine: Mediafax Foto)

Directorul general al Ford Europa, John Fleming, a ridicat vineri, în discuţia de la Guvern cu premierul Emil Boc, problema acestui împrumut, iar şeful Executivului a cerut constituirea unei echipe, la Ministerul Finanţelor, care să analizeze condiţiile în care creditul ar putea fi garantat de stat, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

O decizie va fi luată după ce Guvernul se va consulta cu Comisia Europeană, au precizat sursele citate.

Fleming a asigurat că Ford nu va renunţa la investiţia de la Automobile Craiova şi că va transfera în România linii de producţie din alte ţări.

El s-a interesat însă, potrivit surselor citate, de stadiul lucrărilor la culoarul rutier Lugoj-Caransebeş-Orşova-Drobeta Turnu Severin-Craiova-Calafat şi Autostrada Sudului Bucureşti-Alexandria-Craiova (170 km), arătând că grupul american are nevoie de o infrastructură adecvată pentru exportul produselor.

Nadia Crişan, reprezentantul Ford în România, a declarat pentru MEDIAFAX că John Fleming a reconfirmat planurile Ford de a transforma fabrica din Craiova într-un centru de producţie de ultimă generaţie şi că, în a doua parte a acestui an, va începe producţia la Craiova cu modelul Transit Connect.

Consiliul de Administraţie al Automobile Craiova a aprobat, săptămâna trecută, majorarea capitalului social al Ford România cu 250 milioane euro, pentru îndeplinirea clauzelor contractuale la uzina din Craiova, care prevăd o investiţie de 675 milioane euro.

Surse guvernamentale au declarat agenţiei MEDIAFAX, la sfârşitul anului trecut, că Ford şi Renault au cerut sprijin din partea statului român, sub forma unor garanţii de stat pentru finanţări de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) de 400 de milioane de euro, respectiv 100 de milioane de euro.

Companiile auto sunt afectate, în această perioadă, de scăderea semnificativă a vânzărilor, din cauza crizei financiare.

Fostul secretar de stat în Ministerul Economiei şi Finanţelor Eugen Teodorovici a declarat atunci că solicitările celor doi constructori auto vor fi discutate de noul Guvern cu reprezentanţii Băncii Europene pentru Investiţii şi cei ai Comisiei Europene, iar o decizie ar putea fi adoptată în primul trimestru din 2009.

La sfârşitul anului trecut, fostul executiv a decis să acorde ajutoare de stat cuprinse între 15,4 milioane euro şi 37,4 milioane euro către Automobile Dacia, deţinută de Renault, şi patru furnizori de componente auto, pentru susţinerea şi diversificarea producţiei.

Pe lista companiilor care vor beneficia de sprijinul statului au fost incluse producătorul Automobile Dacia (care va primi un ajutor de stat în cuantum de 15,4 milioane euro) şi furnizorii Delphi Diesel Systems Romania (24,7 milioane euro), KS Atag Romania (27,9 milioane euro), Calsonic Kansei Romania (17,9 milioane euro) şi Honsel (37,4 milioane euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici