Guvernul începe restructurarea. Oamenii de afaceri: 200.000 de birocraţi sunt în plus - Mediafax

Guvernul începe restructurarea. Oamenii de afaceri: 200.000 de birocraţi sunt în plus

Guvernul demarează restructurarea dură a sectorului public, cea mai amplă din 20 de ani, salvând pentru moment sectorul privat de o creştere de taxe sau de o devalorizare abruptă a leului care ar fi împins afacerile - cele care finanţează sectorul public - şi mai jos pe panta recesiunii, scrie ZF.

184 afişări
Imaginea articolului Guvernul începe restructurarea. Oamenii de afaceri: 200.000 de birocraţi sunt în plus

Guvernul începe restructurarea. Oamenii de afaceri: 200.000 de birocraţi sunt în plus (Imagine: Liviu Maftei/Mediafax Foto)

Premierul Emil Boc a anunţat ieri că, pe lângă reduceri depersonal, toate cheltuielile cu bunurile şi serviciile dinministere vor fi reduse cu 20%, în vreme ce plafonul lunar decarburanţi alocat instituţiilor publice pentru parcul auto va firedus cu 50%.

Mediul de afaceri apreciază drept pozitiv pasul făcut de guvernconsiderând că reducerile de salarii şi personal din sectorul destat vor echilibra bugetul, scrie Ziarul Financiar.

"Eu am preluat conducerea fabricii Argus imediat dupăRevoluţie. Din cei 530 de angajaţi pe care fabrica îi avea atunci,astăzi mai are doar 290 de angajaţi, în urma proceselor dereorganizare, şi producţia a crescut. Dacă păstram acelaşinumăr de angajaţi acum probabil că am fi fost în faliment. Numărulbugetarilor a crescut însă faţă de începutul anilor 1990 cu câtevasute de mii de persoane, iar salariile au crescut de asemenea, ceeace nu este normal. De aceea restructurările care au acum loc laaparatul bugetar sunt bine-venite", a arătat Vasile Leu, directorulgeneral

al Argus Constanţa, unul dintre principalii producători locali deulei.

Potrivit Mediafax, care citează surse guvernamentale, Executivula decis miercuri seară ca numărul angajaţilor din ministere şi dinagenţiile guvernamentale şi fondurile de salarii aferente să fiereduse cu 25%.

Premierul nu a confirmat ieri acest procent, afirmând căanalizele pe fiecare minister sunt în curs. Sursele citate au maisusţinut că la fiecare minister, cu excepţia celor foarte mari, cumar fi Internele şi
Externele, vor rămâne doar doi secretari de stat.

În paralel, măsura reducerii salariilor în sectorul public cu25% şi a pensiilor cu 15% va intra în vigoare de la 1 iulie, aanunţat ministrul finanţelor Sebastian Vlădescu, adăugând că esteconvins că
FMI va elibera României cea de-a cincea tranşă de împrumut de 850de milioane de euro la 28 iulie.

Vlădescu a mai opinat ieri, la o emisiune TV, că peste 100.000de oameni ar trebui concediaţi din sectorul public pentru ca ceirămaşi să poată reveni la salariile normale adăugând că, oricum,70.000 de funcţionari trebuie să plece acasă până la finele anuluipentru ca România să se poată încadra în acordul cu FMI.

Premierul nu a dorit să avanseze o cifră: "Numărul total va fiîn funcţie de toate analizele pe care le facem acum". Economiştiiapreciază însă că, pentru revenirea la un deficit bugetar de sub3%,
este nevoie de disponibilizări de mai mare amploare, NicolaieChideşciuc, economist-şef la ING Bank România, estimând cifra la200.000 de persoane.

"În condiţiile în care administraţia estesupra-încărcată, este necesară reducerea numărului salariaţilor,pentru că economia nu poate genera în acest moment venituri pentrususţinerea salariilor bugetarilor", apreciază ŞtefanVarfalvi, preşedintele Consiliului de Administraţie al companieiIMSAT.

"Reducerea numărului de bugetari nu este o măsură bună sau rea,ci una normală, în momentul de faţă", a afirmat Varfalvi, citat deMediafax.

La rândul său, Marin Moraru, directorul general şi acţionarulMarex Brăila, unul dintre cei mai mari producători de alcool şicarne de porc de pe plan local, afirmă că nu se poate să facemrestructurări doar în sectorul privat şi în cel bugetar nu:"Ministerul Agriculturii este un aparat supradimensionat, mai alesîn condiţiile în care agricultura este majoritar deţinută decompanii private.
Aceste restructurări trebuie făcute".

Pe aceeaşi idee merge şi Adrian Porumboiu, care deţine grupulRacova Agro Pan Grup din Vaslui şi care spune că ar fi fost maiînţelept să nu-i angajeze, dar realizarea unui raport corect întrecei care muncesc şi cei care controlează este un semn denormalitate.

"Cei disponibilizaţi ar trebui să se îndrepte spre zonaproductivă, o parte ar putea veni să lucreze la mine. Suntem o ţarăsufocată de controlori", arată Porumboiu.

Ioan Niculae, proprietarul Interagro, spune, la råndul său, căîn Ministerul Agriculturii ar trebui să rămână 3.000 de oameni, nu13.000, cåţi sunt în prezent, pentru că nu produc nimic. "Dacă seautofinanţează, nu am nimic împotrivă să-i ţină, dar în situaţia defaţă trebuie să dispară. Cele mai mari probleme le-am avut laAgenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), care ne-a
pus beţe în roată tot timpul, chiar dacă are angajaţi mai mulţidecåt firmele agricole cu care lucrează", arată proprietarulInteragro.

Dinu Malacopol, directorul general al Digital Cable Systems, adeclarat că reducerile de salarii şi personal din sectorul de statvor echilibra bugetul şi constituie o alternativă la devalorizareamonedei naţionale, care ar fi dus la creşteri de costuri şi,implicit, de preţuri.

El a adăugat că, fără reducerile de salarii şi personal,autorităţile ar fi avut ca alternativă devalorizarea monedeinaţionale în raport cu euro, dar măsura ar fi lovit în toatălumea.

În ultimii ani, în sectorul public a existat o adevărată euforiea angajărilor şi a creşterii cheltuielilor cu personalul şi niciunguvern în trecut nu şi-a pus problema că odată şi odată factura vaajunge la scadenţă.

Potrivit calculelor ZF bazate pe legile bugetuluiaprobate de Parlament la nivelul lui 2009, în cele 15 ministere aufost bugetate 282.809 posturi. Dacă excludem MinisterulApărării cu cei 83.104 angajaţi, militari şi civili, rămån 199.702posturi. O reducere cu 25% a personalului din aceste ministere arînsemna că, doar la acest nivel, ar urma să fie disponibilizaţi înjur de 49.000 de oameni,
adică aproape jumătate din cifra anunţată de SebastianVlădescu.

Din 2005 până în 2009, numai la nivelul ministerelor au fostcreate peste 58.000 de noi posturi. Potrivit datelor MinisteruluiFinanţelor, cheltuielile cu personalul în instituţiile de stat auevoluat de la 5,89 mld. euro în 2005 la 11,1 mld. euro în 2009,devenind o povară pentru un buget din ce în ce mai subţire, pemăsură ce recesiunea a lovit sectorul privat, cel care alimenteazăbugetul de stat.

Ministrul mediului, Borbely Laszlo, a declarat ieri că, "înlimita chingilor FMI-ului", Guvernul ar putea proceda la"reaşezarea" unor taxe, pentru a veni în sprijinulinvestitorilor.Guvernul începe restructurarea.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici