Guvernul înfiinţează o companie care să vândă în străinătate produsele firmelor cu datorii

Guvernul a decis, în şedinţa de miercuri, înfiinţarea unei firme de intermediere în comerţul cu ridicata pe pieţele emergente, deţinută de Ministerul Economiei, care să vândă în străinătate produsele unor companii de stat cu datorii.

231 afișări
Imaginea articolului Guvernul înfiinţează o companie care să vândă în străinătate produsele firmelor cu datorii

Guvernul vrea să înfiinţeze o companie care să vândă în străinătate produsele firmelor cu datorii (Imagine: Shuterstock)

Decizia a fost luată prin ordonanţă de urgenţă.

Amânarea înfiinţării aceste firme va conduce la "întârzierea eficientizării activităţii întreprinderilor cu capital majoritar sau integral de stat şi la mărirea valorii arieratelor acestora, cu impact negativ asupra bugetului de stat", se arată în actul normativ elaborat de Ministerul Economiei.

Firma ar urma să fie înfiinţată în cel mult trei zile de la aprobarea ordonanţei de urgenţă.

Documentul precizează că înfiinţarea firmei este necesară şi ca urmare a aderării Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului, situaţie care permite "deschiderea de noi oportunităţi de afaceri pentru comercianţii români".

Alt motiv este reprezentat de situaţia financiară extrem de dificilă a unor companii de stat, generată de cuantumul mare al datoriilor.

Rolul acestei firme ar fi identificarea "mecanismelor de eficientizare a activităţilor economice, de funcţionare a acestora în condiţii de profitabilitate, de menţinere a locurilor de muncă şi de creare a unei atractivităţi sporite, societate care să poată propune metode de mărire a competitivitatii produselor în vederea comercializării acestora atât pe piaţa internă, cât şi pe cele străine, inclusiv
pe noile pieţe create", se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă.

Întrebat la finalul şedinţei de guvern dacă această ordonanţă se referă la Oltchim, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a arătat că prevederile din actul normativ se referă la foarte multe societăţi, nu doar la combinatul din Râmnicu-Vâlcea.

El a adăugat că actul normativ poate ajuta Oltchim şi multe alte societăţi, prin deschiderea pieţei din Rusia, care a aderat la Organizaţia Mondială a Comerţului.

Întrebat de ce societăţile respective nu ar putea vinde direct produsele în străinătate, oficialul guvernamental a răspuns: "Pentru că, probabil, o societate cu capital integral de stat poate negocia şi intermedia altfel cu alte societăţi din Federaţia Rusă".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici