Guvernul înfiinţează o nouă societate prin divizarea Electrica Bucureşti, pentru vânzare de acţiuni

Guvernul a decis înfiinţarea Societăţii de Administrare a Participaţiilor în Energie, prin divizare parţială a Electrica Bucureşti, urmând ca, după finalizarea divizării, compania să vândă, prin ofertă publică de majorare a capitalului, prin aport de capital privat, un pachet de acţiuni nou-emise.

1128 afișări
Imaginea articolului Guvernul înfiinţează o nouă societate prin divizarea Electrica Bucureşti, pentru vânzare de acţiuni

Guvernul înfiinţează o nouă societate prin divizarea Electrica Bucureşti, pentru vânzare de acţiuni

Înfiinţarea noii societăţi a fost decisă de Guvern prin hotărâre.

Noua societate va prelua parte din patrimoniul Electrica Bucureşti, necesară desfăşurării activităţii de gestionare a participaţiilor minoritare, împreună cu aceste participaţii.

Pe lista participaţiilor minoritare care urmează să fie transferate au fost incluse toate acţiunile emise de Enel Energie Muntenia, Enel Distribuţie Muntenia, Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea, Enel Energie, E.ON Moldova Distribuţie, E.ON Energie România, Electrica Soluziona, Bursa Română de Mărfuri şi Hidro Tarniţa, deţinute de Electrica Bucureşti.

Noua societate va prelua şi drepturile şi obligaţiile Electrica Bucureşti rezultate din contractele de privatizare la Electrica Muntenia Sud, Electrica Moldova, Electrica Dobrogea, Electrica Banat şi Electrica Oltenia.

Pentru listare la Bursa de Valori Bucureşti, Electrica SA a decis să vândă un pachet de acţiuni noi reprezentând 105% din capitalul social, titluri emise în cadrul unei majorări de capital, prin această ofertă statul vizând cedarea pachetului majoritar de acţiuni către investitori privaţi.

Electrica este controlată integral de stat, prin Ministerul Economiei, şi are un capital social de 2,06 miliarde de lei.

În 2012, Guvernul opta pentru vânzarea unor pachete minoritare din capitalul fiecărei filiale de distribuţie a energiei deţinute de Electrica. Operaţiunea era planificată pentru a doua jumătate a acelui an.

Ulterior, Guvernul a decis să renunţe la pachetul majoritar de acţiuni.

Cinci din cele opt filiale de distribuţie a energiei ale Electrica au fost privatizate în perioada 2004-2008, fiind preluate de grupurile CEZ (Cehia), Enel (Italia) şi E.ON (Germania).

Compania de stat mai are trei filiale de distribuţie, una de furnizare a energiei şi o subsidiară de servicii şi mentenanţă.

Grupul Electrica are o arie de acoperire naţională, deservind aproximativ 3,5 milioane de clienţi, potrivit anunţului de selecţie a intermediarului listării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici