Guvernul introduce limite cantitative de alcool şi tutun vândut duty-free, pentru a reduce evaziunea

Guvernul va introduce limite cantitative la produsele de tutun şi alcool care pot fi vândute unei singure persoane prin magazinele duty-free, pentru consum de uz personal şi fără accize, cu scopul de a reduce evaziunea fiscală şi a creşte veniturile bugetare obţinute din comercializarea mărfurilor.

797 afișări
Imaginea articolului Guvernul introduce limite cantitative de alcool şi tutun vândut duty-free, pentru a reduce evaziunea

Guvernul introduce limite cantitative de alcool şi tutun vândut duty-free, pentru a reduce evaziunea (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Limitele cantitative vor fi introduse atât la ţigări, cât şi la băuturi spirtoase, vinuri şi bere, conform proiectului de ordonanţă de urgenţă privind reducerea evaziunii fiscale.

Astfel, cantităţile maxime vândute unei singure persoane prin magazinele în regim duty-free vor fi limitate la două pachete ţigarete/călător/zi, 100 bucăţi ţigări (cu o greutate maximă de 3 grame/bucată), 20 bucăţi ţigări de foi şi 250 grame tutun de fumat.

În privinţa băuturilor alcoolice, cantităţile maxime care pot fi vândute vor fi limitate la 1 litru băuturi spirtoase, 20 litri vinuri şi băuturi fermentate, 25 litri bere şi 2 litri produse intermediare.

Legislaţia în vigoare stabileşte că mărfurile duty-free sunt comercializate în "cantităţi uzuale" comerţului cu amănuntul, destinate consumului individual sau familial", fără să fie clar limitate.

Comparativ, în Ungaria este permisă achiziţionarea ţigărilor în regim duty-free în limita maximă de 40 bucăţi/persoană, în timp ce în Austria limitele pentru produse duty-free sunt fixate la 100 ţigarete, 200 ţigări, 50 ţigări foi, 2 litri băuturi alcoolice, 2 litri vin nespumos.

Conform documentului, preţurile vor fi exprimate în euro, iar mărfurile vor fi comercializate numai pe bază de facturi sau bonuri, care vor include inclusiv identitatea cumpărătorului şi numărul cursei în cazul transportului aerian.

Aparatele de marcat electronice fiscale din dotarea magazinelor duty-free şi duty-free diplomatice vor fi conectate on line la un server din cadrul biroului/punctului vamal în a cărui rază de competenţă se află magazinul, dar cheltuielile aferente realizării acestui sistem de monitorizare vor fi suportate de fiecare operator economic autorizat.

Comercializarea băuturilor distilate, rachiurilor, lichiorurilor şi a altor băuturi spirtoase, precum şi a produselor din tutun va fi posibilă numai după marcarea specifică, respectiv aplicarea unui timbru cu inscripţia "Export".

Proiectul majorează semnificativ taxa de autorizare a magazinelor duty free, stabilind că pentru fiecare an de funcţionare a magazinelor duty-free se datorează o taxă anuală de 100.000 euro pentru fiecare magazin. Aceeaşi taxă se datorează şi în cazul comercializării mărfurilor în valută, în regim duty-free, prin magazinele diplomatice sau la bordul aeronavelor care efectuează curse directe având ca destinaţie un stat terţ.

Taxa pentru fiecare an de funcţionare a magazinelor prin care se comercializează mărfuri în regim duty-free prin magazinele duty-free, prin magazine duty-free diplomatice şi, respectiv, de comercializare în regim duty-free a mărfurilor la bordul aeronavelor va trebui achitată pentru următorii ani până cel mai târziu cu 10 zile calendaristice înainte de expirarea anului de funcţionare precedent.

În prezent, taxa anuală pentru eliberarea autorizaţiei de funcţionare a magazinelor duty-free şi de comercializare a mărfurilor în regim duty-free la bordul aeronavelor este în valoare de 10.000 euro.

Proiectul mai stabileşte că operatorii economici vor introduce mărfuri în vederea comercializării în magazinele duty-free/duty-free diplomatic numai după plata accizei, taxei pe valoarea adăugată şi taxelor vamale, după caz.

Conform OU 104/2002, mărfurile provenite din import care se vând în valută, în regim duty-free, prin magazinele autorizate situate în punctele de control pentru trecerea frontierei de stat terestre, navale şi în aeroporturi internaţionale sunt scutite de la plata taxelor vamale. Acelaşi regim este aplicat mărfurilor vândute la bordul aeronavelor care efectuează curse în trafic extern de pasageri, precum şi mărfurilor distribuite în mod gratuit pasagerilor şi membrilor echipajului acestor aeronave.

Deoarece sunt plasate în regim de antrepozit de TVA, bunurile comercializate prin magazinele duty-free beneficiază de scutirea specială de TVA şi accize.

La 1 ianuarie 2007, data aderării României la UE, magazinele duty-free din punctele de trecere a frontierei de stat terestre cu state intracomunitare şi-au încetat activitatea, continuând să funcţioneze cele aflate la graniţa cu statele noncomunitare.

În prezent funcţionează un număr de 50 magazine duty-free autorizate, dintre care 45 situate în 12 puncte de frontieră. Din analiza efectuată de Garda Financiară şi Autoritatea Naţională a Vămilor a rezultat că, în 2008, peste 40% din confiscările de ţigarete provin din magazinele duty-free (18,4 milioane ţigarete), tendinţă care s-a manifestat şi în primele luni ale acestui an (din 2,2 milioane ţigarete confiscate, peste un milion provin din magazine duty-free).

Un studiu comandat şi prezentat în urmă cu un an de către producătorii JTI şi BAT releva că nivelul de consum de ţigarete contrafăcute din România va creşte pe termen mediu de la 8,5 miliarde ţigări pe an în prezent la 12,9 miliarde, reprezentând 33,7% din piaţa de profil, iar pe termen lung ponderea ar putea ajunge la 50,4% din total.

În studiu se arăta că magazinele duty-free sunt principali furnizori pentru comerţul ilicit de ţigarete, iar cele mai afectate zone de comerţul ilicit cu ţigarete sunt cele învecinate cu graniţele non-UE, respectiv cu Serbia, Ucraina şi Republica Moldova.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici