Guvernul italian vrea liberalizarea treptată a sectoarelor cheie, pentru creştere economică

Premierul italian Mario Monti vrea să implementeze mai multe măsuri de liberalizare pentru susţinerea concurenţei în sectoare cheie ale economiei şi industriei, pentru a întări creşterea economică, vizând în principal reducerea privilegiilor pentru companiile dominante.

227 afișări
Imaginea articolului Guvernul italian vrea liberalizarea treptată a sectoarelor cheie, pentru creştere economică

Mario Monti (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Măsurile de liberalizare vor fi introduse într-un pachet de reforme privind creşterea economică. Autorităţile de la Roma au adoptat în decembrie un program de austeritate de urgenţă de 33 miliarde euro, încercând să recâştige încrederea pieţelor financiare în finanţele publice ale Italiei, pentru a reduce costurile legate de datoria de stat.

"Vrem să creem mai mult loc pentru concurenţă bazată pe merite, în diverse sectoare. Asta implică reducerea protecţiei şi împiedicarea modalităţilor prin care sectoarele industriei încearcă să creeze avantaje pentru cei din interior, în detrimentul celor din exterior", a declarat Monti într-un interviu la televiziunea Rai.

Ministrul Industriei, Corrado Passera, a declarat că măsurile de liberalizare vor fi introduse treptat, pe parcursul a câteva luni, şi vor acoperi numeroase sectoare ale economiei.

"Vom lua măsuri în fiecare sector: gaze, energie, comerţ, transporturi, profesii. Fiecare pas va fi orientat către asigurarea unei creşteri economice mai sustenabile", a declarat Passera într-un interviu publicat duminică de Corriere della Sera.

Consiliul concurenţei din Italia a prezentat o listă cu mai multe propuneri de liberalizare, inclusiv desprinderea băncii Poştei de principalul operator de servicii poştale, privatizarea unor servicii locale şi favorizarea operatorilor independenţi în sectorul energetic.

Italia, a treia mare economie din zona euro, a fost cuprinsă în vara anului trecut de criza datoriilor de stat, costurile de împrumut ale statului urcând la pragul critic de 7%, considerat nesustenabil pe termen lung, nivel la care Irlanda, Grecia şi Portugalia au solicitat ajutor de la FMI şi Comisia Europeană.

Recesiunea preconizată în acest an va face şi mai dificilă gestionarea datoriei de stat, iar în acest context guvernul vrea să ia numeroase măsuri pentru promovarea creşterii economice şi consolidarea competitivităţii.

Monti, tehnocratul desemnat anul trecut să scoată Italia din criză după demisia premierului Silvio Berlusconi, vrea un răspuns "unit" al zonei euro la criză şi militează pentru coordonarea strategiilor de creştere economică.

Apreciat de Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy, Monti se va întâlni miercuri la Berlin pentru discuţii cu cancelarul german şi îl va primi la sfârşitul săptămânii viitoare la Roma pe preşedintele Franţei.

Passera a declarat că Italia va promova, între liderii europeni, consolidarea puterii şi prerogativelor Băncii Centrale Europene în privinţa garantării lichidităţii şi stabilităţii economice.

Germania se opune ideii că BCE ar trebui să-şi asume un rol mai agresiv în combaterea crizei datoriilor de stat, optând în schimb pentru soluţii politice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici