Guvernul mizează pe 8,8 miliarde lei din controale mai dese la firme şi 160 milioane lei din averi

Guvernul estimează că va colecta în următorii trei ani venituri de 8,8 miliarde lei prin plăţi suplimentare care vor fi impuse "contribuabililor cu risc fiscal ridicat", urmare a intensificării acţiunilor de control, la care se vor adăuga încasări de 160 milioane lei din impozitarea marilor averi.

70 afişări
Imaginea articolului Guvernul mizează pe 8,8 miliarde lei din controale mai dese la firme şi 160 milioane lei din averi

Guvernul mizează pe 8,8 miliarde lei din controale mai dese la firme şi 160 milioane lei din averi (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)

Aceste venituri vor fi suplimentate cu alte fonduri colectateprin verificarea preţurilor de transfer în cazul firmelor careefectuează tranzacţii cu persoane afiliate, a companiilor dincomerţul electronic, a operatorilor economici care solicitărambursări de TVA de peste 50.000 euro, a persoanelor fizice careau obligaţia plăţii TVA, precum şi prin întărirea controlului lavămi, se arată în proiectul Strategiei fiscal-bugetare a Guvernuluipentru perioada 2012-2014, document obţinut de MEDIAFAX.

Veniturile bugetului general consolidat gestionate deAgenţia Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) pentru următoriitrei ani sunt estimate pe un trend crescător, la un totalde 51,5 miliarde lei, din care 8,6 miliarde lei (1,44% din PIB)colectate în 2012, 16,3 miliarde lei (2,48% din PIB) în 2013 şi26,5 miliarde lei (0,57% din PIB) în 2014.

Documentul relevă că, din totalul acestor venituri, 8,8 miliardelei vor fi colectate prin intensificarea acţiunilor de control la"contribuabilii cu risc fiscal ridicat", în vederea creşteriisumelor stabilite suplimentar şi a gradului de conformarevoluntară. Sumele estimate să fie obţinute din aceste acţiuni decontrol se ridică la 1,36 miliarde lei în 2012 (871 milioane leidin TVA, 422 milioane lei din impozitul pe profit, 41 milioane leidin contribuţii sociale şi 27,5 milioane lei din impozit pe venit),la 2,78 miliarde lei în 2013 (1,78 miliarde lei din TVA, 863milioane lei din impozitul pe profit, 84 milioane lei dincontribuţii sociale şi 55,8 milioane lei din impozitul pe venit) şila 4,68 miliarde lei în 2014 (2,99 miliarde lei din TVA, 1,45miliarde lei din impozitul pe profit, 140 milioane lei dincontribuţii sociale şi 94,1 milioane lei din impozitul pevenit).

La aceasta se vor adăuga 160 milioane lei obţinute dinverificarea persoanelor fizice supuse impozitului pe venitprin utilizarea metodelor indirecte de control, încasărilesuplimentare la impozitul pe venit fiind estimate tot cu un trendcrescător, de la 30 milioane lei în 2012 la 50 milioane lei în 2013şi la 80 milioane lei în 2014.

La finele anului trecut, Executivul a decis căpersoanele fizice ale căror venituri reale depăşesc cu celpuţin 50.000 lei sumele declarate vor plăti impozit de 16%aplicat la diferenţa dintre cele două valori, prin utilizareametodelor indirecte de control, respectiv pe baza cheltuielilorefective, a fluxurilor financiare (când sunt înregistrateoperaţiuni de încasări şi plăţi fără un venit declarat) şi apatrimoniului (când sunt sesizate creşteri de avere).

Strategia fiscală relevă însă că Guvernul mizează în următoriitrei ani pe încasări suplimentare şi din verificarea cu prioritatea preţurilor de transfer în cazul contribuabililor care realizeazătranzacţii cu persoane afiliate (340 milioane lei cumulat înintervalul 2012-2014), din creşterea numărului de verificări lapersoane fizice care au obligaţia plăţii TVA (un total de 750milioane lei), controlul firmelor care desfăşoară activităţicomerciale în mediul electronic (un total de 230 milioane lei),efectuarea cu Garda Financiară a controalelor încrucişate pentru"constatarea realităţii" operaţiunilor comerciale ale firmelor caresolicită rambursarea TVA în sumă de peste 50.000 euro (un total de759,3 milioane lei), monitorizarea atentă a firmelornou-înregistrate în domenii cu risc de evaziune fiscală (un totalde 63,9 milioane lei), precum şi prin întărirea controlului şisupravegherii în vamă, în special la frontiera de nord şi est şi înportul Constanţa-Agigea Sud (un total de 3,69 miliarde lei).

În acelaşi timp, Guvernul mizează şi pe 4,9 miliarde leirezultate din creşterea "conformării voluntare" la plataobligaţiilor bugetare, de la 80,5% în 2011 la 82% în 2012,la 83% în 2013 şi la 84% în 2014.

Urmare implementării unui management performant al arieratelor,concomitent cu acordarea unor facilităţi la plata acestora prinmăsuri de eşalonare vor fi încasate venituri suplimentare de 17,5miliarde lei, iar îmbunătăţirea prin informatizare a activităţii deexecutare silită (porprirea electronică a conturilor bancare şivânzarea la licitaţie în sistem electronic a bunurilor sechestrateale debitorilor) vor genera încasări suplimentare de 1,3 miliardelei, se mai arată în document.

Fiscalizarea integrală a activităţilor parţial declarate,repunerea în termen a înlesnirilor la plată care şi-au pierdutvalabilitatea ca urmare a efectelor crizei economice, unificareasistemului de administrare a creanţelor persoanelor fizice cu celde gestionare a creanţelor persoanelor juridice, reducereaperioadei de achitare a facturilor de la momentul predării "înurmătorii doi ani" sunt alte operaţiuni prin care Guvernulurmăreşte să suplimenteze veniturile bugetare.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici