Guvernul, pregătit să cofinanţeze proiectul hidroenergetic de la Tarniţa-Lăpuşteşti

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, joi, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că Guvernul este pregătit să cofinanţeze proiectul hidroenergetic de la Tarniţa-Lăpuşteşti (judeţul Cluj), în valoare de un miliard de euro.

697 afișări
Imaginea articolului Guvernul, pregătit să cofinanţeze proiectul hidroenergetic de la Tarniţa-Lăpuşteşti

Lacul Tarniţa, judeţul Cluj (Imagine: Mediafax Foto)

Ministrul Vosganian a precizat că Guvernul este dispus să finanţeze cu jumătate din sumă proiectul centralei hidroenergetice cu acumulare prin pompaj de pe lacul Tarniţa, din judeţul Cluj.

"Proiectul Tarniţa a fost un proiect care s-a vehiculat mult, a fost un raport al Băncii Mondiale care spunea că nu este eficient. Eu am avut o consultare cu colegii mei şi i-am prezentat primului ministru acum câteva săptămâni rezultatele unui studiu. Concluziile mele, care au fost acceptate de primul ministru, sunt următoarele: în noile condiţii ale pieţei energetice internaţionale, staţia de pompare de la Tarniţa-Lăpuşteşti este justificată. Fără existenţa acestei staţii de pompare nu putem dezvolta energie regenerabilă mai mult de 2.000 de megawaţi. Pe scurt, proiectul a intrat în urmă cu două săptămâni în programul de investiţii al Hidroelectrica", a declarat Vosganian.

Ministrul a spus că se află în negocieri cu trei investitori care sunt "foarte interesaţi să investească între 500 de milioane şi un miliard de euro, practic toţi banii investiţiei, în staţia de pompare".

"Vă mărturisesc că nu suntem interesaţi să transferăm toată finanţarea capitalului străin, dar ne gândim până la un 50 la sută. Calendarul de investiţii este de vreo cinci-şase ani, investiţia atât va dura", a afirmat ministrul Economiei şi Finanţelor.

Întrebat ce se va întâmpla cu proiectul dacă PNL nu va mai fi la guvernare, Vosganian a răspuns cu o glumă despre armeni.

"Cel puţin despre armeni pot să vă spun că ei cât trăiesc se socotesc nemuritori. Eu vorbesc ca un om care este responsabil pentru ce se întâmplă în România de acum înainte, indiferent dacă voi fi sau nu la guvernare", a spus Vosganian.

Ministrul Vosganian spunea, la începutul lunii iulie, că Hidroelectrica este "foarte avansată" în privinţa contrucţiei centralei de la Tarniţa, o investiţie de un miliard de euro.

Centrala de la Tarniţa va fi necesară după intrarea în funcţiune a unităţilor 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă, pentru a echilibra sistemul şi a asigura energia de rezervă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici