Guvernul şi FMI au proiectat cea mai drastică ajustare a deficitului bugetar pentru trimestrul trei

Reducerea deficitului bugetar spre ţinta de 31,9 miliarde lei (5,9% din PIB proiectat) convenită cu FMI pentru acest an se va cuantifica în principal în trimestrul al treilea, când dezechilibrul fiscal trebuie să scadă cu 4,8 miliarde lei faţă de nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut.

15 afișări
Imaginea articolului Guvernul şi FMI au proiectat cea mai drastică ajustare a deficitului bugetar pentru trimestrul trei

Guvernul şi FMI au proiectat cea mai drastică ajustare a deficitului bugetar pentru trimestrul trei (Imagine: Mediafax Foto)

Ajustările din celelalte trei trimestre sunt mult mai restrânse, prin comparaţie cu perioada iulie-septembrie.

Guvernul a convenit cu FMI reducerea deficitului bugetar în acest an la 31,9 miliarde lei, de la 36,1 miliarde lei în 2009, cu ţinte indicative de deficit acumulat de 8,25 miliarde lei, 15,54 miliarde lei, 21,8 miliarde lei, respectiv 31,9 miliarde lei pentru finalul celor patru trimestre.

În 2008, deficitul bugetar se plasa la 8,3 miliarde lei la sfârşitul primului trimestru, 14,456 miliarde lei în primul semestru, 25,563 miliarde lei pentru primele nouă luni, respectiv 36,1 miliarde lei pe ansamblul întregului an.

Astfel, deficitul bugetar ar urma să scadă în primul trimestru cu 250 milioane lei, de la 8,3 miliarde lei la 8,25 miliarde lei, şi să crească în cel de-al doilea cu 1,14 miliarde lei, de la 6,15 miliarde lei la 7,29 miliarde lei.

În ultimul trimestru al anului, indicatorul ar trebui să coboare, potrivit obiectivelor convenite cu FMI, cu 438 milioane lei, de la 10,538 miliarde lei la 10,1 miliarde lei.

Trimestrul al treilea însă ar trebui să aducă cea mai mare corecţie a deficitului bugetar, de 4,847 miliarde lei, de la 11,107 miliarde lei la 6,26 miliarde lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici