Guvernul şi FMI caută soluţii pentru a acoperi cheltuielile induse de amânarea concediului neplătit

Guvernul caută soluţii pentru a acoperi surplusul de cheltuieli de personal generat de amânarea concediului fără plată al bugetarilor şi speră ca aceste costuri să poată fi susţinute şi din încasările la buget, în condiţiile în care Executivul demis nu mai poate efectua în 2009 rectificări bugetare.

16 afișări
Imaginea articolului Guvernul şi FMI caută soluţii pentru a acoperi cheltuielile induse de amânarea concediului neplătit

Guvernul şi FMI caută soluţii pentru a acoperi cheltuielile induse de amânarea concediului neplătit (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Tema a fost discutată şi la întâlnirea de joi seara dintre premierul interimar, Emil Boc, şi membrii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI).

"Sunt căutate soluţii pentru ca efectele neaplicării concediului fără plată să fie acoperite, iar deficitul bugetar să fie menţinut în limita a 7,3% din PIB convenită cu FMI. Încasările la buget au avut în luna septembrie o tendinţă crescătoare faţă de luna august, iar o soluţie ar fi ca surplusul de cheltuieli să fie acoperit şi din aceste încasări, dacă tendinţa de creştere se menţine", au declarat, agenţiei MEDIAFAX, surse oficiale.

Potrivit acestora, Guvernul este obligat să identifice alte soluţii de "reglare" a deficitului decât rectificarea bugetară, deoarece legea bugetului poate fi modificată doar prin ordonanţă de urgenţă, tip de act normativ care nu poate fi promovat de către Executivul demis. În plus, bugetul nu poate fi rectificat în ultima lună a anului.

Bugetul general consolidat a înregistrat după primele nouă luni un deficit de 25,56 miliarde lei, respectiv 5,1% din PIB, în condiţiile unor venituri de 115,77 miliarde lei (23,3% din PIB) şi a unor cheltuieli totale de 141,33 miliarde lei (28,4% din PIB).

Veniturile la bugetul consolidat au totalizat 77,23 miliarde lei în iunie, 92,24 miliarde de lei în iulie, 103,2 miliarde lei în august şi 115,7 miliarde lei în septembrie.

Curtea Constituţională a decis, miercuri, să amâne pentru 9 decembrie discuţiile pe sesizările (PNL) privind legile reorganizării unor autorităţi şi instituţii publice, a educaţiei şi a salarizării unice pentru bugetari, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament în 15 septembrie.

Proiectul de lege privind reorganizarea unor autorităţi include şi un capitol privind reducerea cheltuielilor de personal în sectorul bugetar prin acordarea a zece zile de concediu fără plată.

Ministrul interimar al Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat, miercuri, că amânarea deciziei privind concediul fără plată al bugetarilor va pune presiune pe cheltuielile de personal şi va fi nevoie de măsuri compensatorii, pentru ca deficitul bugetar să se încadreze în ţinta negociată cu FMI, de 7,3% din PIB.

El a arătat că nu a solicitat FMI modificarea parametrilor stabiliţi în acord.

Potrivit ministrului, anularea celor zece zile de concediu fără plată în sectorul bugetar ar presupune cheltuieli suplimentare de 1,6 miliarde lei, care pun în pericol ţinta de deficit, de 7,3% din PIB.

El a arătat că, deşi execuţia bugetară a fost în limitele acordului cu FMI după primele nouă luni, cu un deficit de 5,14% din PIB faţă de 5,4% din PIB pragul convenit cu Fondul, există riscul ca până la finele anului deficitul să iasă din ţintă.

O delegaţie a FMI se află la Bucureşti, pentru a doua evaluare a acordului de finanţare încheiat cu România.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici