Guvernul stabileşte reguli pentru a evita "dezlănţuirea necontrolată" a cheltuielilor

Premierul Tăriceanu a cerut ministerelor să planifice modul de utilizare a fondurilor bugetare astfel încât cheltuielile să nu se situeze, la finalul anului, cu mult peste media lunilor anterioare şi a anunţat introducerea unor reguli prin care să fie evitate cheltuieli în exces la nivel local.

1 afișare
Imaginea articolului Guvernul stabileşte reguli pentru a evita "dezlănţuirea necontrolată" a cheltuielilor

Guvernul stabileşte reguli pentru a evita "dezlănţuirea necontrolată" a cheltuielilor

"Am discutat cu ministrul de Finanţe despre necesitatea controlului deficitelor, în special a deficitului bugetar, şi am cerut ministerelor să-şi facă o planificare riguroasă a cheltuielilor în aşa fel încât, în ultima parte a anului, în special în ultimele două-trei luni, să nu se mai înregistreze cheltuieli cu mult peste media celor nouă luni anterioare. De asemenea, ministrul de Finanţe a propus şi am fost de acord să vină cu reglementări care să împiedice dezlănţuirea absolut necontrolată a cheltuielilor la nivelul administraţiilor locale", a spus Tăriceanu.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a arătat la rândul său că triplarea la nivelul administraţiei publice locale a cheltuielilor bugetare în luna decembrie faţă de media celorlalte 11 luni a fost cauzată de lipsa, în plan legislativ, a unor reglementări de control "ex-ante" privind legalitatea acestor cheltuieli.

"Noi facem acum o evaluare prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, pentru a vedea cine au fost beneficiarii acestor cheltuieli şi care a fost legalitatea lor, dar această vulnerabilitate trebuie corectată. Dacă administraţia locală s-ar fi conformat în ceea ce priveşte cheltuielile în decembrie, am fi avut astăzi un deficit de 1,4% din PIB", a spus Vosganian.

El a precizat că regulile pentru "disciplinarea cheltuielilor bugetare" şi eliminarea unor costuri vor fi prezentate în cursul lunii februarie, împreună cu perspectiva exerciţiului bugetar până la sfârşitul acestui an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici