Guvernul susţine că POSDRU este deblocat şi caută soluţii pentru reluarea plăţilor anul acesta

Consilierul premierului pe problematica fondurilor europene, Eugen Teodorovici, a dat asigurări că POSDRU a fost deblocat, reluarea trimiterii cererilor de rambursare, cu o corecţie de 25%, fiind prima etapă, iar Guvernul căută soluţii pentru reluarea plăţilor către beneficiari până la finele anului

553 afișări
Imaginea articolului Guvernul susţine că POSDRU este deblocat şi caută soluţii pentru reluarea plăţilor anul acesta

Guvernul susţine că POSDRU este deblocat şi caută soluţii pentru reluarea plăţilor anul acesta (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

În urma unei misiuni de audit desfăşurate la sfârşitul lunii noiembrie, Comisia Europeană (CE) a solicitat Guvernului, într-o scrisoare oficială, să trimită înainte de 15 decembrie 2012, o cerere de plată care să includă o sumă corectată, corespunzătoare cu 25% din cheltuielile declarate către Comisie de la începutul Programului Operaţional Sectorial privind Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) până în noiembrie 2011.

Comisia a recomandat totodată ca autorităţile române să transmită o cerere de plată separată înainte de sfârşitul lunii decembrie 2012, cuprinzând sumele procesate pe baza procedurilor de verificare îmbunătăţite, dar care să includă şi rata de corecţie financiară medie de 25%.

"Având în vedere numărul foarte mic de cereri de rambursare care au fost procesate pe baza procedurilor îmbunătăţite, este prea devreme pentru a fi siguri în privinţa eficienţei verificărilor de administrare. Prin urmare, va fi necesară o nouă misiune de audit odată ce vor exista suficiente dovezi ce pot fi supuse auditului pentru a evalua eficienţa procedurilor îmbunătăţite de verificări de administrare. Se prevede ca această misiune să se desfăşoare în primul trimestru al anului 2013. (...) Plata acestei de-a doua cereri de plată (precum şi a cererilor ulterioare) ar trebui să se facă odată ce se confirmă impactul pozitiv al îmbunătăţirilor de sistem menţionate mai sus", se arată în scrisoarea transmisă autorităţilor române.

Rugat să precizeze unde anume în textul scrisorii este indicată deblocarea POSDRU, consilierul premierului Eugen Teodorovici a arătat că în nicio comunicare a Comisiei nu sunt folosite formulări atât de explicite, iar trimiterea cererilor, chiar cu corecţii de 25%, constituie de fapt prima etapă a deblocării programului.

Întrebat dacă, până la plata fondurilor de către CE, Guvernul va plăti de la buget beneficiarii POSDRU, Teodorovici a arătat că între timp Guvernul "caută soluţii" pentru a asigura aceste fonduri până la finalul anului curent. Potrivit acestuia, sumele necesare ar fi de circa 100 milioane euro.

Consilierul premierului a afirmat totodată că nu toţi beneficiarii finali vor trebui să suporte corecţiile de 25%, ci doar cei la care vor fi găsite încălcări ale procedurilor.

În urma misiunii de audit a CE, Guvernul a aprobat, în 27 noiembrie, un memorand privind POSDRU, în care a propus ca pentru cererile de rambursare care nu au fost verificate în conformitate cu prevederile Instrucţiunii nr. 62 şi a noilor proceduri, să fie aplicată o corecţie de 25%, suma estimată fiind de 75 milioane euro.

Pentru cererile de rambursare care au fost şi vor fi verificate conform prevederilor Instrucţiunii nr. 62 şi a procedurilor modificate, Guvernul va aplica o corecţie temporară de 25% sau neincluderea în declaraţiile de cheltuieli transmise către Comisia Europeană a sumelor aferente acestor cheltuieli de rambursare până la misiunea de audit a CE, programată în martie-aprilie 2013. Suma estimată pentru aceste corecţii este 123 milioane euro.

Preşedintele Traian Băsescu l-a acuzat, miercuri seară, pe premierul Victor Ponta, că minte când susţine că UE a informat că au fost deblocaţi banii europeni pe POSDRU. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici