Guvernul trimite CE Programul de convergenţă, informând despre deficitul din 2008

Guvernul va transmite Comisiei Europene varianta preliminară a formei actualizate a Programului de Convergenţă, în care va arăta că deficitul bugetar în 2008 a fost de 5,2%, document pe baza căruia CE va propune începerea procedurii de deficit excesiv, o decizie urmând însă să fie luată în aprilie.

32 afișări
Imaginea articolului Guvernul trimite CE Programul de convergenţă, informând despre deficitul din 2008

Guvernul trimite CE Programul de convergenţă, informând despre deficitul din 2008

Programul de convergenţă, care indică politicile guvernamentale pentru perioada următoare, trebuia trimis Executivului de la Bruxelles la sfârşitul lunii noiembrie 2008, dar noul guvern a solicitat amânarea termenului până la 15 februarie 2009.

"Documentul va fi transmis la începutul săptămânii viitoare şi va reprezenta practic primul document oficial prin care Comisia Europeană va fi informată că deficitul bugetar a depăşit în 2008 limita de 3% stabilită la Maastricht, ajungând la 5,2% din PIB. Nu există nicio îndoială că procedura de deficit excesiv va fi declanşată", au declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, surse oficiale.

Pe baza acestui document, Comisia Europeană (CE) va întocmi un raport pe care îl va trimite Colegiului comisarilor europeni, pentru a fi discutat în luna martie, de unde va intra în şedinţa Consiliului UE, care va lua o decizie în luna aprilie.

Amelia Torres, purtător de cuvânt al comisarului european pentru Economie, Joaquin Almunia, a comunicat, săptămâna trecută, la solicitarea MEDIAFAX, că CE va începe, la 18 februarie, examinarea programelor de stabilitate şi convergenţă în care statele membre expun detaliat, în fiecare an, proiecţiile bugetare pentru anii următori. Ea a precizat că Programul de Convergenţă al României nu a fost încă primit de Comisie.

Tot la 18 februarie, Comisia Europeană va iniţia rapoarte de supraveghere bugetară pentru acele ţări în cazul cărora evaluarea va indica deficite excesive, a explicat Torres.

Şi comisarul european pentru Multilingvism, Leonard Orban, a declarat, săptămâna trecută, că România va trebui să transmită către Comisie Programul de Convergenţă, acesta fiind unul dintre elementele luate în calcul pentru declanşarea unei eventuale proceduri de deficit excesiv.

Citeşte şi:

CE deschide în scurt timp procedura de deficit excesiv pentru 6 ţări, inclusiv România

Pogea: Deficitul excesiv al României în 2008 n-a fost cauzat neapărat de criză

România ar putea fi sancţionată de CE pentru deficit excesiv

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici