Guvernul va angaja o firmă care să realizeze cadastrul în zona urbană. Ponta: E un lucru bun ce a vrut să facă doamna Udrea. Îl facem noi acum, ei nu au fost în stare

Guvernul va angaja, prin licitaţie, o firmă care să realizeze cadastrul în zona urbană, în parteneriat cu statul, a declarat premierul Victor Ponta. Finanţarea realizării proiectului este efectuată exclusiv de către ofertantul desemnat câştigător al procedurii de atribuire, iar recuperarea investiţiei se realizează exclusiv pe baza veniturilor colectate.

1163 afișări
Imaginea articolului Guvernul va angaja o firmă care să realizeze cadastrul în zona urbană. Ponta: E un lucru bun ce a vrut să facă doamna Udrea. Îl facem noi acum, ei nu au fost în stare

Guvernul va angaja o firmă care să realizeze cadastrul în zona urbană. Ponta: E un lucru bun ce a vrut să facă doamna Udrea. Îl facem noi acum, ei nu au fost în stare (Imagine: Shutterstock)

"E un lucru bun ce a vrut să facă doamna Udrea, îl facem noi acum, nu au fost ei în stare să îl facă, şi anume: în zona rurală, unde oamenii nu au bani să îşi facă cadastru, am pus, în programul 2014-2020, 500 milioane euro pentru ca să cadastrăm practic tot teritoriul rural, iar în zona urbană, acolo unde sunt alte venituri - şi în general e vorba de firme, de investiţii imobiliare - într-un parteneriat, nu se privatizează, ci vine o firmă privată, prin licitaţie publică face cadastru acolo unde nu s-a făcut, şi din taxa pe care o încasează statul o parte plăteşte datoria la firma respectivă", a spus Ponta la RTV.

În ultima şedinţă de guvern, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, condus de Dan Şova (PSD), a fost desemnat de Guvern ca unitate de achiziţii centralizată pentru produsele, serviciile şi lucrările aferente proiectului privind sistemul informatic integrat de cadastru şi publicitate imobiliară pentru mediul urban.

Departamentul va achiziţiona, în numele Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), serviciile de consultanţă pentru întocmirea documentaţiei tehnico-economice şi a studiului de fundamentare, precum şi pentru derularea procedurii de atribuire a contractului.

Finanţarea realizării proiectului este efectuată exclusiv de către ofertantul desemnat câştigător al procedurii de atribuire, iar recuperarea investiţiei se realizează exclusiv pe baza veniturilor colectate, potrivit clauzelor contractuale şi prevederilor legale incidente, de la utilizatorii serviciilor publice în cauză.

Decizia a fost motivată prin faptul că ANCPI se află în imposibilitatea financiară de a asigura resursele pentru finalizarea proiectului în conformitate cu obligaţiile contractuale asumate în acordul cu Banca Mondială, astfel încât "proiectul este în pericol de a nu putea fi încheiat cu succes, cu toate consecinţele negative în plan instituţional şi operaţional ce derivă din acest fapt".

Sistemul ar urma să asigure actualizarea hărţilor digitale de cadastru la nivelul ţării, cărţi funciare digitale organizate pe baza numerelor cadastrale, în care toate proprietăţile sunt descrise în detaliu, accesul public pentru obţinerea de extrase de cadastru şi carte funciară.

În ianuarie 2012, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a anunţat că firmele private vor putea participa la realizarea cadastrului general al României prin parteneriat public-privat,în baza unui memorandum aprobat atunci de Guvern.

Memorandumul pentru aprobarea proiectului de parteneriat public-privat viza înregistrarea sistematică a imobilelor situate pe teritoriul României, autorităţile căutând investitori privaţi care să asigure resursele financiare necesare pentru realizarea cadastrului.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat în acea perioadă, de mai multe ori, că grupul Samsung este interesat să realizeze cadastrul general al României, în parteneriat public-privat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici