Hidroelectrica a fost inclusă într-un top al investiţiilor neobişnuite care au oferit randamente extraordinare în 2023

  • Hidroelectrica a fost inclusă de cotidianul Financial Times într-un top al pieţelor neobişnuite care au oferit randamente extraordinare în 2023.
  • Puţini investitori ar fi pariat că o companie românească de energie hidroelectrică va ajunge în fruntea listei celor mai mari oferte publice iniţiale din Europa în 2023, scrie Financial Times.
2147 afișări
Imaginea articolului Hidroelectrica a fost inclusă într-un top al investiţiilor neobişnuite care au oferit randamente extraordinare în 2023

Oferta publică iniţială (IPO) de două miliarde de dolari a companiei de stat Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti în iulie, cea mai mare din Europa de la Porsche în septembrie 2022, a devansat producătorul german de medicamente Schott Pharma şi grupul italian de jocuri de noroc Lottomatica, care au strâns 1 miliard de dolari, respectiv 660 de milioane de dolari la debutul lor pe bursă în acest an.

Acţiunile Hidroelectrica, unul dintre cele mai mari grupuri de energie regenerabilă din Europa, au urcat de atunci cu peste o cincime, oferind câştiguri mari susţinătorilor instituţionali, inclusiv M&G Investment Management, Vanguard şi Fiera Capital, notează Financial Times.

Oferta publică iniţială a fost "suprasubscrisă de mai multe ori", potrivit Hidroelectrica, al cărei profit net şi venituri în trimestrul al treilea au crescut cu 42% şi 32% faţă de anul trecut. Producţia de energie electrică a crescut cu 38%.

Cu toate acestea, piaţa europeană a ofertelor publice iniţiale rămâne în stagnare, apetitul investitorilor fiind limitat de îngrijorările tot mai mari legate de încetinirea creşterii economice.

Alte investiţii neobişnuite care au oferit randamente extraordinare în 2023, potrivit FT

Obligaţiunile turceşti

Obligaţiunile turceşti în dolari americani au urcat în 2023, înregistrând cele mai mari câştiguri dintre toate componentele de top ale principalului indice de venit fix al pieţelor emergente, investitorii aclamând semnele că ţara va urma un curs politic mai convenţional.

Uraniul atinge cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani

Creşterea ascendentă a uraniului din 2023 a fost produsul a două tendinţe economice pe termen lung: nevoia de securitate energetică şi dorinţa de a ajunge la zero emisii nete de carbon.

Invazia Rusiei în Ucraina în 2022 a forţat guvernele din întreaga lume să îşi reconsidere dependenţa de importurile de energie, în timp ce presiunea tot mai mare de a reduce emisiile de carbon în conformitate cu acordurile internaţionale a reînnoit atenţia asupra energiei nucleare ca sursă de energie.

Preţul uraniului a atins în decembrie un maxim al ultimilor 15 ani.

Criptomoneda Solana 

Solana, o criptomonedă prezentată cândva ca fiind viitorul finanţelor digitale, a revenit la viaţă în acest an, după ce prăbuşirea FTX a şters peste 90% din valoarea sa.

Până acum, anul acesta a crescut cu 560%, până la 87 de dolari.

Preţurile la cacao au crescut vertiginos

Contractele futures la cacao au urcat la un nivel record, în condiţiile în care vremea extremă a devastat culturile din Africa de Vest, afectând stocurile şi crescând preţurile ciocolatei pentru consumatorii globali.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici