Hidroelectrica: Barajul hidrocentralei Porţile de Fier nu pune în pericol siguranţa populaţiei

Barajul hidrocentralei Porţile de Fier 1 nu pune sub nicio formă în pericol siguranţa în funcţionare a grupurilor energetice şi nici siguranţa populaţiei, a comunicat Hidroelectrica, după ce sindicatul Porţile de Fier a anunţat că barajul are fisuri care periclitează unitatea.

834 afișări
Imaginea articolului Hidroelectrica: Barajul hidrocentralei Porţile de Fier nu pune în pericol siguranţa populaţiei

Hidroelectrica: Barajul hidrocentralei Porţile de Fier nu pune în pericol siguranţa populaţiei (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

"În conformitate cu prevederile Legii privind siguranţă barajelor, Hidroelectrica ţine în permanentă sub control starea construcţiilor hidroenergetice aflate în administrarea sa. Amenajarea Porţile de Fier 1 este urmărită în permanenţă de către personal specializat în urmărirea comportării construcţiilor prin intermediul a 2.910 de aparate de măsură şi control montate pe baraj", se arată într-un comunicat al companiei de stat.

Preşedintele Sindicatului Porţile de Fier, Cristinel Popescu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că din cauza unor lucrări care nu s-au făcut de-a lungul timpului la Barajul Porţile de Fier I au apărut fisuri şi rupturi la stavilele barajului deversor, iar izolaţia electrică, pusă în funcţiune în anii ’70, poate duce la un scurtcircuit urmat de incendiu.

Popescu a arătat că şi barajul de la Sucursala Porţile de Fier II funcţionează "cu tot felul de improvizaţii", existând şi acolo infiltraţii care duc la înregistrarea de pierderi pentru companie.

Hidroelectrica a anunţat însă că Popescu nu mai este salariat al Hidroelectrica, fiind concediat disciplinar, iar sindicatul Porţile de Fier, constituit la nivelul sucursalei Hidroserv Porţile de Fier, şi-a pierdut reprezentativitatea la nivelul Hidroserv.

"Fisurile şi infiltraţiile existente, care de altfel sunt uzuale la astfel de construcţii, nu pun în pericol funcţionarea în condiţii de siguranţă a barajului şi a echipamentelor hidro-electro- mecanice, fapt atestat prin expertize, autorizaţii (...)", se precizează în comunicat.

Hidroelectrica menţionează că, având în vedere importantă strategică pentru companie şi pentru sistemul energetic naţional a hidrocentralei Porţile de Fier, a alocat în ultimii 15 ani fonduri de 1, 7 miliarde lei (peste 400 milioane euro) pentru lucrări de retehnologizare şi mentenanţă, echipamente şi construcţii hidrotehnice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici