Hollande: Cel mai probabil nu se va încheia un acord privind bugetul european

Preşedintele francez François Hollande a declarat în noaptea de joi spre vineri că "cel mai probabil" nu se va ajunge la un acord privind bugetul european 2014-2020 la finalul summitului european, apreciind că nu este "încă mulţumit" de noile propuneri.

135 afișări
Imaginea articolului Hollande: Cel mai probabil nu se va încheia un acord privind bugetul european

François Hollande (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Evocând ipoteza unui eşec al negocierilor la finalul acestui summit, preşedintele francez a declarat că "este cel mai probabil, este ceea ce gândeşte toată lumea", la finalul unei conferinţe de presă convocată după suspendarea lucrărilor summitului care se vor relua vineri după-amiază.

În ceea ce priveşte cele trei puncte principale ridicate de Franţa, Politica Agricolă Comună (PAC), fondurile de coeziune şi reducerile acordate anumitor state, "am fost parţial înţeles", însă "nu sunt încă mulţumit", a declarat Hollande.

Şeful statului francez a precizat că noua versiune a proiectului de buget prezentată celor 27 de state de Van Rompuy este "în creştere cu 8 miliarde" în comparaţie cu propunerile anterioare cu privire la PAC. "Voi continua să pledez pentru ca PAC să fie îndreptat în cele mai bune direcţii", a spus acesta.

În ceea ce priveşte fondurile de "coeziune" consacrate dezvoltării regiunilor celor mai sărace ale UE, alocările vor fi sporite cu 10 miliarde de euro. Preşedintele francez se aşteaptă totuşi la "o dezbatere foarte lungă deoarece multe state sunt vizate".

Francois Hollande a criticat reducerile acordate mai multor state europene "dintre cele mai bogate", începând cu Marea Britanie, la contribuţiile lor la bugetul UE, apreciind că nu le poate "accepta".

"În ceea ce priveşte reducerile, poziţia lui Van Rompuy este că toate ţările contribuie", a declarat el, subliniind că va fi "ferm cu privire la participarea tuturor la această contribuţie".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici