IBM a depăşit Microsoft ca valoare de piaţă pentru prima dată în ultimii 15 ani

IBM a depăşit vechiul rival Microsoft ca valoare de piaţă pentru prima dată în 15 ani, marcând un nou punct de cotitură în istoria agitată a două dintre cele mai vechi şi mai reputate companii din sectorul tehnologiei.

235 afișări
Imaginea articolului IBM a depăşit Microsoft ca valoare de piaţă pentru prima dată în ultimii 15 ani

IBM a depăşit Microsoft ca valoare de piaţă pentru prima dată în ultimii 15 ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Răsturnarea de situaţie reprezintă totodată un nou eveniment nefast în istoria recentă a Microsoft, care nu a reuşit să convingă investitorii că poate continua să domine viitorul tehnologiei aşa cum a făcut-o în trecut, acţiunile companiei stagnând în ultimul deceniu.

Un investitor care a plasat 100.000 de dolari în fiecare dintre cele două companii cu 10 ani în urmă ar câştiga astăzi 143.000 de dolari dacă ar vinde acţiunile la IBM şi doar 69.000 de dolari în cazul titlurilor Microsoft.

Microsoft a coborât luni pe locul al treilea în topul companiilor americane din sectorul tehnologiei după capitalizare, fiind devansată de IBM şi de Apple, a cărei revigorare din ultimii patru ani a propulsat-o în 2010 pe primul loc.

IBM a dominat industria IT timp de câteva decenii până la începutul anilor '80, când a contractat Microsoft, o firmă mică şi puţin cunoscută la acea dată, să creeze un sistem de operare pentru noua gamă de computere personale.

Bill Gates a transformat această şansă într-o poziţie dominantă asupra industriei, demonstrând propria teorie că software-ul va fi mai valoros decât hardware-ul. Până la sfârşitul anului 1999, valoarea de piaţă a Microsoft era de trei ori mai mare decât cea a IBM, şi mai ridicată decât a oricărei alte companii americane.

Pe parcursul ascensiunii Microsoft, IBM a fost văzută ca un Goliat greoi, de modă veche, care nu putea face faţă revoluţiei industriei calculatoarelor. "Big Blue" pierdea miliarde de dolari pe an la începutul anilor '90 şi a fost aproape să se destrame înainte ca fostul director general Louis Gerstner să gândească un program de revigorare.

Situaţia s-a răsturnat după spargerea balonului speculativ al internetului în anul 2000. Deşi Microsoft şi-a dublat vânzările şi profitul în ultimii zece ani, acţiunile companiei au stagnat, directorul general Steve Ballmer, care conduce compania de 11 ani, fiind aspru criticat.

Deşi domină încă piaţa sistemelor de operare, Microsoft a pierdut în faţa Google în sectorul publicităţii pe internet şi a permis Apple să preia conducerea pe piaţa smartphone-urilor şi tabletelor. Acum, compania face eforturi pentru a câştiga teren în mediul online, dominat de nume ca Facebook şi Twitter.

Între timp, IBM s-a reinventat într-o companie specializată în software pentru business, servere şi consultanţă, şi s-a desprins de operaţiuinile de pe piaţa computerelor personale.

Capitalizarea de piaţă a Apple era de 309,2 miliarde de dolari la finalul şedinţei de luni, urmată în sectorul IT de IBM, cu o valoare de 203,8 miliarde de dolari, şi, respectiv, Microsoft - 203,7 miliarde de dolari. IBM a depăşit astfel Microsoft pentru prima dată din aprilie 1996.

IBM este pe locul al patrulea după valoarea de piaţă la nivelul Statelor Unite, într-un clasament condus de gigantul Exxon Mobil (397,4 miliarde de dolari), Apple şi conglomeratul industrial şi financiar General Electric (205,6 miliarde de dolari).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici