Ideea înfiinţării unei uniuni bancare europene nu este agreată în Germania

Mai mulţi lideri ai partidului liberal german FDP, aliat de guvernare al cancelarului german Angela Merkel, dar şi reprezentanţi ai conservatorilor din CDU sunt împotriva ideii unei uniunii bancare europene, considerând că ar fi o nouă posibilitate pentru "sifonarea" solvabilităţii Germaniei.

185 afișări
Imaginea articolului Ideea înfiinţării unei uniuni bancare europene nu este agreată în Germania

Ideea înfiinţării unei uniuni bancare europene nu este agreată în Germania (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O astfel de uniune, promovată de Comisia Europeană (CE) şi Banca Centrală Europeană (BCE), ar consta în supravegherea centralizată a băncilor şi un mecanism comun de garantare a depozitelor de economii.

"Ar fi pur şi simplu o nouă posibilitate, creativă, trebuie să recunoaştem, de sifonare a solvabilităţii germane. Ţările din zona euro trebuie să îşi asume fiecare responsabilitatea propriilor bănci", a declarat Christian Lindner, lider regional important al FDP, publicaţiei Handelsblatt.

Liderul deputaţilor FDP, Rainer Bruderle, consideră la rândul său că înfiinţarea unui uniuni bancare va da impresia că "nu avem încredere în mecanismele actuale".

Ideea a fost primită cu rezerve, marţi, şi de conservatori din CDU/CSU, dar şi de autoritatea de reglementarea a pieţei financiare, Bafin.

Deputatul CDU Michael Fuchs a declarat miercuri, pentru Handelsblatt, că o astfel de uniune bancară "este fundamentată pe socialism" şi că "nu se poate impune contribuabililor garantarea depozitelor altor europeni".

Merkel nu respinge în totalitate ideea unei supravegheri centralizate a băncilor europene, dar o împinge într-un orizont mai îndepărtat, în care zona euro va fi mai integrată, în special în privinţa politicii bugetare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici