IFN-urile, invitate de BNR la discuţii

Instituţiile Financiare Nebancare (IFN) sunt invitate la banca centrală în cursul lunii viitoare pentru discuţii pe tema reglementării accesului la informaţii furnizate de Centrala Riscurilor Bancare, a declarat şeful Serviciului Reglementare Activităţi Financiare şi IFN în BNR, Angela Dimonu.

35 afișări
Imaginea articolului IFN-urile, invitate de BNR la discuţii

IFN-urile, invitate de BNR la discuţii (Imamgine: Mediafax Foto)

"Lucrăm în prezent la proiectul de modificare a reglementării privind accesul la informaţii furnizate de Centrala Riscurilor Bancare (CRB) şi invităm IFN-urile în cursul lunii vitoare pentru discuţii pe această temă", a afirmat, joi, Dimonu, la conferinţa naţională organizată de Asociaţia Societăţilor Financire (ALB) România.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei, Jean Claude-Boloux, afirmă că membrii organizaţiei doresc să aibă acces la bazele de date de risc, precum CRB, Centrala Incidentelor de Plăţi (CIP) şi Biroul de Credit.

"Pentru creditele de consum va creşte rata de default, întrucât nu avem acces la bazele de date de risc. Dacă ar exista acces, rata de default ar scădea puţin", a spus Claude-Boloux.

De asemenea, el a reiterat faptul că există o competiţie neloială, pe de-o parte din cauza diferenţierii IFN-urilor în două registre distincte, respectiv Registrul General şi Registrul Special, care impun reguli diferite, iar pe de altă parte din cauza companiilor care activează pe piaţa locală în baza paşaportului european, acesta supunându-se reglementărilor din ţara de provenienţă.

Pe de altă parte, Dimonu spune că Ordonanţa 28/2006 a fost prevăzută de la început cu cele două registre, iar BNR nu intenţionează să modifice această structură.

"BNR nu are nici resursele necesare, nici motivaţia şi nici temeiul legal de a supraveghea toate entităţile prezente în Registrul General, iar ceea ce contează pentru stabilitatea financiară sunt cele 50 de entităţi din Registrul Special, care cumulează peste 90% din volumul total al afacerilor IFN-urilor", a spus Dimonu.

În ceea ce priveşte companiile care activează pe paşaport european, reprezentantul băncii centrale afirmă că este o directivă europeană, neputându-se face schimbări în acest sens.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici