IMM-urile vor amânarea până în 2020 a plăţii anticipate a impozitului pe profit

Consiliul Naţional pentru IMM contestă noul termen anunţat de Guvern pentru intrarea în vigoare a plăţii anticipante a impozitului pe profit, din 2012, şi propun amânarea aplicării acestei măsuri pentru microfirme până în 2020, deoarece acestea au nevoie de mai mulţi ani pentru revenirea din criză.

24 afișări
Imaginea articolului IMM-urile vor amânarea până în 2020 a plăţii anticipate a impozitului pe profit

IMM-urile vor amânarea până în 2020 a plăţii anticipate a impozitului pe profit (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"Propunem o abordare diferenţiată pentru microîntreprinderi, pentru care ar trebui ca plata anuală anticipată a impozitului de profit să fie amânată până în anul 2020. Microîntreprinderile nu se vor redresa în următorii ani pentru a putea să înceapă să plătească anticipat impozit pe profit", a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, Ana Bontea director în cadrul Consiliului Naţional pentru IMM.

Reprezentanţii micilor întreprinzători consideră nepotrivită introducerea acestei măsuri din 2012, în condiţiile în care accesul la finanţare se menţine limitat, iar firmele au nevoie de lichidităţi.

"Amânarea introducerii măsurii va da posibilitatea mai multor firme de a-şi reveni după perioada de criză şi va ajuta la revigorarea sectorului IMM-urilor", a spus Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului.

Guvernul a decis, miercuri, ca intrarea în vigoare a plăţii anticipate a impozitului pe profit să fie amânată până în anul 2012, deşi Ministerul Finanţelor elaborase un proiect de ordonanţă de urgenţă în care propunea amânarea plăţii pentru 2015.

Potrivit legii, începând de la 1 ianuarie 2010, toate companiile ar trebui să plătească anticipat impozitul pe profit în fiecare trimestru, calculat la valoarea profitului obţinut în anul precedent, actualizat cu indicele de inflaţie şi divizat la patru.

Referitor la comparaţia impozitului pe profit cu impozitul minim, în cazul în care impozitul pe profit al unui contribuabil este mai mic decât suma impozitului minim anual, stabilit în funcţie de veniturile totale înregistrate în anul precedent, firma este obligată la plata impozitului minim.

Premierul Emil Boc a declarat, la începutul lunii martie, că plata anticipată a impozitului pe profit va fi amânată şi nu va intra în vigoare în acest an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici