Impozitul pe nave de sport şi agrement, majorat de peste 6 ori

Impozitele percepute anual proprietarilor de nave de sport şi agrement de către autorităţile locale vor fi majorate de Guvern cu până la peste şase ori, de la 0-800 lei în prezent la 800-5.000 lei, printr-o nouă modificare a Codului Fiscal.

1544 afișări
Imaginea articolului Impozitul pe nave de sport şi agrement, majorat de peste 6 ori

Impozitul pe nave de sport şi agrement, majorat de peste 6 ori (Imagine: Cristi Preda/Mediafax Foto)

Majorarea de impozit este prevăzută într-un proiect de lucru al Guvernului pentru modificarea Codului Fiscal, obţinut de MEDIAFAX, în care se arată că impozitul anual pentru nave de sport şi agrement va fi cuprins între 800 şi 5.000 lei.

În prezent, impozitul pentru astfel de mijloace de transport este cuprins între 0 şi 800 lei pe an.

În definiţia Codului Fiscal, prin nave de sport şi agrement se înţelege orice ambarcaţiune, indiferent de tip şi de modul de propulsie, al cărei corp are lungimea de 2,5 metri până la 24 metri, destinată utilizării în scopuri sportive şi recreative.

În luna octombrie, Guvernul a decis ca, din 2010, să fie eliminate accizele pentru produsele de lux, precum iahturi şi alte nave şi ambarcaţiuni cu sau fără motor pentru agrement, pentru a evita declanşarea de către Comisia Europeană a procedurii de infringement împotriva României pentru aplicarea de accize stabilite în cote procentuale.

Accizele erau de 9% din valoare pentru ambarcaţiunile cu motor cu lungime de 8-12 metri, 10% pentru cele cuprinse între 12 şi 16 metri şi 12% pentru cele cuprinse între 16 şi 24 metri.

Directorul executiv al companiei Neptun Yacht, Mirela Nurciu, dealer al mai multor mărci de ambarcaţiuni, aprecia la sfârşitul anului trecut că preţul ambarcaţiunilor va scădea cu 9% până la 12%, în funcţie de mărime, şi că vânzările în acest domeniu vor fi încurajate după o perioadă în care au stagnat din cauza instabilităţii economice, ca urmare a eliminării accizelor la produsele de lux.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici