Începutul anului 2024 aduce controale sporite la importurile de produse alimentare - EY România

Opinie EY România: Începutul anului 2024 aduce controale sporite la importurile de produse alimentare şi furaje în vămile din România.

84 afișări
Imaginea articolului Începutul anului 2024 aduce controale sporite la importurile de produse alimentare - EY România

Controalele asupra importurilor de produse alimentare, mai ales a celor de origine ucraineană, vor fi înăsprite anul acesta, arată un comunicat de presa publicat pe pagina de internet a Autorităţii Vamale Române.

Ţinând cont de prevederile OUG nr. 126/2023, care au introdus pe lista de licenţiere la importul în România făina de grâu sau de meslin şi zahărul din trestie sau din sfeclă de origine ucraineană, Autoritatea Vamală Română (AVR) şi Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară (ANSVSA) vor coopera pentru a se asigura că, în lipsa unor solicitări de licenţiere, nu vor intra pe piaţa din România produse de calitate slabă sau infestări care ar putea influenţa sănătatea consumatorilor, reiese din opinia EY România.

Mai precis:

AVR va oferi informaţii pentru inspectorii ANSVSA privind importurile de produse alimentare, îndeosebi în privinţa produselor pentru care România solicită licenţiere pentru importuri

ARV va pune la dispoziţia ANSVSA date privind tranzitul produselor alimentare prin România, precum şi informaţii despre intrările care ar putea proveni din Ucraina

ANSVSA se va asigura că nu vor intra pe piaţă produse care nu deţin licenţele necesare, care au o calitate slabă sau infestări care ar putea dăuna sănătăţii consumatorului.

De asemenea, operatorii economici care importă furaje în România vor fi controlaţi mai riguros. Potrivit unui proiect de Ordin publicat pe pagina de internet a ANSVSA, importatorii de astfel de produse vor avea obligaţia să se autorizeze/înregistreze sanitar veterinar ca operator în domeniul nutriţiei animalelor. În plus, aceştia vor trebui să notifice sosirea transportului de furaje la destinaţie şi să păstreze evidenţe privind importurile şi distribuţia ulterioară a acestora pe piaţa internă pentru asigurarea unei bune trasabilităţi.

Printre furajele supuse acestor noi reguli se numără:

• cereale destinate furajării animalelor, cuprinse în Capitolul 10 din Nomenclatura combinată;

• ulei de soia şi fracţiunile acestuia, chiar rafinate, dar nemodificate chimic;

• tărâţe, spărturi şi alte reziduri, chiar aglomerate sub formă de pelete, provenite din măcinarea, presarea, cernerea sau din alte procedee de prelucrare a cerealelor sau a leguminoaselor;

• substanţe minerale nedenumite şi necuprinse în altă parte.

Ce înseamnă acest lucru pentru importatori?

Importatorii de astfel de produse (alimente sau furaje) vor trebui să analizeze cât mai repede procedurile şi condiţiile de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară/licenţiere pentru produse alimentare (de ex., cele privind utilizarea sistemului informatic TRACES NT) în vederea obţinerii în timp util a liberului de vamă/ a vizei sanitar veterinare şi a licenţelor necesare. Vor evita în acest mod blocajele la frontieră, amenzile nedorite şi chiar confiscarea produselor, precum şi întârzierile de aprovizionare, dacă produsele provin din import.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici