Încrederea în economia Greciei a atins în martie maximul ultimilor trei ani şi jumătate

Încrederea oamenilor de afaceri greci în economia ţării a atins în martie maximul ultimilor trei ani şi jumătate, potrivit Fundaţiei pentru Cercetări Economice şi Industriale (IOBE), datorită stabilizării percepţiei la nivelul companiilor, dar şomajul record continuă să afecteze consumul intern.

278 afișări
Imaginea articolului Încrederea în economia Greciei a atins în martie maximul ultimilor trei ani şi jumătate

Încrederea în economia Greciei a atins în martie maximul ultimilor trei ani şi jumătate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un indice calculat de IOBE privind climatul de afaceri în construcţii, retail şi servicii a urcat în martie la 88,1 puncte, de la 86,9 puncte în februarie şi 85,8 puncte în ianuarie, relatează Capital.gr.

Nivelul atins de indice luna trecută este cel mai ridicat după octombrie 2009, înainte de izbucnirea crizei datoriilor în Grecia.

"Îmbunătăţirea uşoară a climatului de afaceri, de la începutul anului, pare să continue, în pofida presiunilor mari cu care se confruntă populaţia şi companiile", se arată într-un comunicat al fundaţiei.

Potrivit IOBE, achitarea parţială a restanţelor sectorului public, alături de creşterea investiţiilor şi revenirea depozitelor în sectorul bancar au un efect pozitiv asupra economiei.

Cu toate acestea, creşterea continuă a şomajului, în special a celui de lungă durată, are un impact negativ asupra capacităţii oamenilor de a-şi plăti taxele şi contribuţiile de asigurări sociale.

Aceşti factori sunt reflectaţi de scăderea indicelui privind încrederea populaţiei în economie, la 71,2 puncte, de la 71,4 puncte în februarie.

Numeroşi analişti sunt îngrijoraţi că şomajul, de peste 26%, va creşte în acest an la circa 30%. IOBE anticipează pentru 2013 o contracţie economică de 4,6%, apropiată de cea estimată de Guvern, de 4,5%

Creditorii internaţionali ai Greciei prognozează pentru acest an un declin al economiei de 4,2%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici