Îndatorarea Spaniei a atins un nivel record anul trecut

Datoriile statului spaniol au crescut anul trecut cu 20%, la 884,4 miliarde de euro, sumă echivalentă cu nivelul record de 84,1% din PIB, potrivit estimărilor băncii centrale de la Madrid.

226 afișări
Imaginea articolului Îndatorarea Spaniei a atins un nivel record anul trecut

Îndatorarea Spaniei a atins un nivel record anul trecut (Imagine: Shutterstock)

În 2011, îndatorarea statului se situa la 69,3% din PIB.

În pofida avansului puternic, datoria s-a situat sub estimarea Comisiei Europene, de 88,4% din PIB, situaţie care oferă sprijin afirmaţiilor premierului Spaniei, Mariano Rajoy, că a patra mare economie a zonei euro a depăşit cea mai dificilă perioadă a unui declin de şase ani, notează Bloomberg.

"Este o nouă surpriză plăcută după cifrele privind deficitul bugetar. Ar putea exista unele revizuiri, dar important este că progresele încep să se vadă în datele raportate, nu doar în competitivitate şi exporturi, ci şi pe partea fiscală", a declarat Christian Schulz, economist la Berenberg Bank.

Datoria Spaniei a urcat puternic anul trecut, după ce guvernul a cerut ajutor european pentru sistemul bancar şi a susţinut financiar autorităţile locale, precum şi fondurile de pensii şi cele pentru şomaj.

Ajutorul pentru băncile spaniole reprezintă 3,9% din PIB al Spaniei. Preluarea de datorii şi finanţările pentru autorităţile locale au avut un impact echivalent cu 4,1% din PIB, potrivit băncii centrale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici