Independenţa Europei de giganţii tech americani şi chinezi mai are de aşteptat. Grandiosul proiect Gaia-X bate pasul pe loc

  • În urmă cu mai bine de un an în urmă, miniştrii francezi şi germani de economie au anunţat naşterea Gaia-X – un proiect de date cloud despre care au promis că va ajuta Europa să-şi recapete „suveranitatea digitală” în faţa giganţilor precum Amazon şi Google.
  • Proiectul dorea ruperea de dependeţa de serverele americane şi asiatice şi stocarea datelor cetăţenilor europeni în Europa departe de giganţi tech din afara continentului.
1208 afișări
Imaginea articolului Independenţa Europei de giganţii tech americani şi chinezi mai are de aşteptat. Grandiosul proiect Gaia-X bate pasul pe loc

Independenţa Euopei de giganţii tech americani şi chinezi mai are de aşteptat. Grandiosul proiect Gaia-X bate pasul pe loc

"Gaia-X va fi un instrument cheie care ne va permite, nouă europenilor, <<să ne afirmăm în lume>>", a declarat ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, la dezvăluirea proiectului în iunie 2020, alături de omologul francez Bruno Le Maire
 
Cu toate acestea, la mai bine de un an şi patru luni, Gaia-X avansează extrem de lent şi parea a se trasforma într-o lecţie despre modul în care diviziunile interne pot sfârşi prin a limita proiecte de profil înalt ale UE, chiar dacă au sprijinul celor mai puternice ţări din bloc, scrie siecledigital.
 
Dezacordul asupra obiectivelor sale generale ce a fost dublat de o birocraţie acerbă au dus la lasat proiectul ambiţios la stagiu incipient. umflate care întârzie. deciziilor. Un oficial din industrie implicat îndeaproape în proiectul Gaia-X l-a numit o „mizerie” într-o declaraţie acordată pentru Politico.
 
Lipsa de progres în digitalizare Europei provoacă îngrijorare la cel mai înalt nivel în Europa. Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat în octombrie că Europa a întârziat „extrem de mult” cu planurile sale de Cloud. 
 
Industria stocării datelor în cloud este văzută în blocul comunitar ca un element crucial pentru recâştigarea controlului asupra datelor industriale şi ale cetăţenilor. Dar, având în vedere că implementarea este prea lentă, statele Uniunii Europene vor rămâne încă dependente de companiile străine şi va fi expuse unor legi extrateritoriale precum Legea CLOUD din SUA, care permite guvernului SUA să solicite date europene deţinute de companiile americane.
 
Între timp, serviciile de stocare cloud ale Amazon, Microsoft şi Google au înflorit, cimentându-şi dominaţia asupra Europei, reprezentând 69% din piaţă. Cel mai mare jucător de cloud din Europa, Deutsche Telekom, a reprezentat doar 2 procente.

Ce este tehnologia Cloud?

Cloud-ul este o tehnologie care face referire la serverele, software-ul si bazele de date conectate la acele servere, ce pot fi accesate de oriunde in lume prin intermediul Internetului
 
Serverele cloud sunt localizate in centre mari de stocare de date, iar cu ajutorul a ceea ce numim cloud computing, utilizatorii si companiile nu mai au nevoie de servere fizice pentru a rula diferite programe, aplicatii sau pentru a-si derula activitatile digitale de zi cu zi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici