Industria auto a schimbat balanţa comercială şi prin zeci de ajutoare de stat

Industria auto a schimbat balanţa comercială şi prin zeci de ajutoare de stat. Dacia, Mercedes-Benz, Continental şi Pirelli au primit ajutoare de stat de 100 mil. euro pe final de 2022.

1393 afișări
Imaginea articolului Industria auto a schimbat balanţa comercială şi prin zeci de ajutoare de stat

Automobile Dacia, Con­ti­nental Automotive Systems, producătorul de com­ponente electronice de la Sibiu, Pirelli şi Star Assembly au aprobate ajutoare de stat de 104 mil. euro pentru investiţii eligibile de aproape 270 mil. euro, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

Industria auto este marele câştigător al ajutoarelor de stat în ultimii şapte ani, pe schema 807/2014 care sprijină investiţiile cu impact major în economie, relatează Ziarul Financiar.

Parte a unui program concret, ajutoarele de stat au contribuit la creşterea industriei auto locale, dar şi la atragerea de noi furnizori de componente auto şi la extinderea bazei de lucru din ţară. Deficitul comercial a fost astfel redus, iar industria auto locală poate fi un model de replicat şi pentru alte sectoare din economie, în special pentru industria alimentară, acolo unde an de an deficitul comercial se adânceşte şi nu există politici coerente de sprijin pentru o industrie vitală. Continental Automotive Systems a anunţat investiţia pentru care primeşte ajutorul de stat încă din vara anului 2022.

Grupul german va primi un ajutor de aproape 26 mil. euro pentru investiţii eligibile de 78,4 mil. euro în urma cărora vor fi create peste 500 de noi locuri de muncă.

Automobile Dacia de asemenea a demarat o serie de noi investiţii, cu cheluieli eligibile de 33,67 mil. euro şi un ajutor de stat de 16,84 mil. euro în urma cărora sunt create 23 de locuri de muncă. Oficialii Dacia au precizat că informaţii despre noua investiţie vor fi comunicate în următoarele luni.

La Sebeş, Star Assembly este singura companie care vine cu o investiţie nouă, însă fără noi locuri de muncă. Pe de altă parte, uzina din Sebeş va trece printr-o amplă transformare, iar de la producţia de cutii de viteze pentru maşini cu motoare diesel şi benzină, va trece la producţia de motoare electrice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici