Inflaţia a fost de 7,9-8% în 2010. BNR ar putea rata ţinta în 2011 pentru al 5-lea an la rând

Rata anuală a inflaţiei s-a situat la sfârşitul anului trecut la 7,9% - 8%, iar Banca Naţională a României (BNR) va rata în 2011 ţinta de inflaţie stabilită, de 3%, plus/minus un punct procentual, pentru al cincilea an consecutiv, consideră majoritatea analiştilor economici.

224 afişări
Imaginea articolului Inflaţia a fost de 7,9-8% în 2010. BNR ar putea rata ţinta în 2011 pentru al 5-lea an la rând

Inflaţia a fost de 7,9-8% în 2010. BNR ar putea rata ţinta în 2011 pentru al 5-lea an la rând (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Estimările analiştilor intervievaţi de MEDIFAX indică pentruluna decembrie 2010 o inflaţie lunară de 0,4 - 0,6% şi o ratăanuală de 7,85 - 8,1%, mult peste ţinta băncii centrale, de 3,5%,plus/minus un punct procentual.

Analiştii anticipează că inflaţia anuală se va menţine în jurula 7% în prima jumătate a acestui an, pentru ca începând cu lunaiulie efectul majorării TVA să dispară, iar rata să înceapă săcoboare către 3,3% - 4,8% în luna decembrie.

"În decembrie inflaţia lunară a fost de 0,4%, iar rata anuală de7,9%. În lunile ianuarie - iunie inflaţia se va situa în jur de 6,5- 6,9%, pentru ca în iulie să scadă la 4,8%, nivel pe care îlanticipez şi pentru luna decembrie", a declarat economistul-şef alING Bank România, Nicolaie Chidesciuc.

El vede riscuri pentru prognoza actuală privind inflaţia dinpartea presiunii asupra preţurilor la alimente, care continuă înprima parte din 2011, dinspre inflaţia importată, în condiţiile încare inflaţia din zona euro şi alte state din regiune a început săcrească, dar şi din eventuale majorări de taxe şi unele preţuriadministrate, cum ar fi gazele naturale.

"Văd un risc destul de mare din eventualele majorări de taxe, înprincipal accize, precum cele la tutun. Totodată, vorbim şi deajustarea preţurilor la energia termică, care s-a amânat în 2010.În funcţie de decizia care se va lua în cazul subvenţiilor laenergia termică, efectul asupra inflaţiei ar putea fi deaproximativ un punct procentual", a spus Chidesciuc.

Economistul-şef al ING Bank România a reiterat că în Româniainflaţia nu poate fi scăzută şi stabilă în următorii 5 - 10 ani, încondiţiile în care economia se află într-un proces de convergenţăreală spre Uniunea Europeană.

"Inflaţia din România trebuie să fie cu 1,5 - 2 puncteprocentuale peste cea din zona euro, adică la 3,5% - 4%. Fixareaunor ţinte mai ambiţioase face rău economiei", credeChidesciuc.

Economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank, Rozalia Pal, estimeazăcă în decembrie 2010 inflaţia lunară a fost de 0,6%, iar rataanuală de 8%, iar pentru finele acestui an vede o inflaţie de 4,2%,peste ţinta BNR.

"Factorii care au determinat în trecut creşterea preţurilor deconsum nu au depins de BNR. În 2010 au existat incertitudini pepartea ofertei, precum deficienţa de produse agro-alimentare şiriscuri care s-au prefigurat pe partea cererii şi care au vizatevoluţia preţului petrolului. În 2011 ne aşteptăm ca aceste efectesă continue, dar să se tempereze treptat în a doua jumătate aanului. Provocarea, pentru banca centrală, va fi să ancorezeanticipaţiile inflaţioniste, într-un mediu stabil, din punctul devedere al condiţiilor macroeconomice, inclusiv în privinţa cursuluide schimb", consideră Pal.

Totodată, economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, crede că rataanuală a inflaţiei s-a situat în decembrie 2010 la 7,9% - 8,1% şiva scădea până la 4,3% la sfârşitul anului 2011, dar se va plasatot peste ţinta băncii centrale.

"Dacă inflaţia va depăşi din nou ţinta BNR, acest lucru va fideterminat de preţurile administrate şi majorările de accize. Ca şianul trecut, este greu să te lupţi cu asemenea măsuri cuinstrumentele băncii centrale", a spus Anghel.

Pe de altă parte, economistul-şef al BRD, Florian Libocor, şieconomistul RBS Florentina Cozmâncă apreciază că rata anuală ainflaţiei se va încadra în acest an în ţinta BNR.

"Inflaţia lunară a fost de 0,4% în decembrie, iar rata anuală de7,85%. Inflaţia anuală va înregistra nivelul maxim în primultrimestru. În cursul anului mă aştept la o reducere a inflaţieianuale până la o valoare în proximitatea nivelului de 3,5%.Efectele de runda a doua să mai pot manifesta în primul semestru alanului", a spus Libocor.

Cozmâncă estimează o inflaţie lunară de 0,53% şi o rată anualăde 8% pentru ultima lună din 2010.

"Inflaţía anuală se va reduce la 3,3% la finele acestui an, dupăce se va situa în primele şase luni între 6,9% şi 7,3%. Existăriscuri din partea preţurilor reglementate, a evoluţiei preţurilorpe plan internaţional şi a costurilor alimentelor", a spusCozmâncă.

Rata anuală a inflaţiei a depăşit în 2007 şi 2008 limitelesuperioare ale intervalelor ţintite de BNR cu câte 1,5 puncteprocentuale, după ce s-a ridicat la 6,5% şi, respectiv, 6,3%. Deasemenea, banca centrală a ratat uşor ţinta de inflaţie stabilităpentru 2009, de 3,5%, plus/minus un punct procentual, în condiţiileîn care rata anuală s-a situat la 4,74% în luna decembrie.

Pentru 2010, banca centrală a revizuit de mai multe oriprognozele de inflaţie, în contextul în care Guvernul a decismajorarea TVA de la 19% la 24% începând cu luna iulie.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în noiembrie căbanca centrală a calculat că impactul majorării TVA asuprainflaţiei ar putea fi mai mare la sfârşitul anului de 2,4 puncteprocentuale.

Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în cadrulacordul de finanţare externă semnat de România, în valoare de 20miliarde de euro, şi coordonat de Fondul Monetar Internaţional.

Totodată, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţăpe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zonaeuro.

Material de Alexandra Chelu,alexandra.chelu@mediafax.ro.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici