Inflaţia din zona euro a scăzut puternic în aprilie, la minimul ultimilor trei ani

Inflaţia din zona euro a scăzut puternic în aprilie, la 1,2%, minimul ultimilor trei ani, de la 1,7% în luna martie, evoluţie care creşte şansele ca Banca Centrală Europeană (BCE) să reducă în viitorul apropiat rata dobânzii de politică monetară pentru a stimula creditarea şi creşterea eocnomică.

156 afișări
Imaginea articolului Inflaţia din zona euro a scăzut puternic în aprilie, la minimul ultimilor trei ani

Inflaţia din zona euro a scăzut puternic în aprilie, la minimul ultimilor trei ani (Imagine: Shutterstock)

Rata anuală a inflaţiei din zona euro a coborât la 1,2% în aprilie, potrivit unui comunicat publicat marţi de Eurostat, biroul de statistică al UE. În luna martie, inflaţia s-a cifrat la 1,7%.

Raportul Eurostat prezintă datele preliminare pentru zona euro pe luna aprilie şi nu cuprinde detalii privind evoluţia inflaţiei în statele membre.

Inflaţia din zona euro se plasează sub nivelul ţintă al BCE, de 2%, pentru cea de-a treia lună consecutiv.

Rata şomajului din zona euro a crescut în martie la 12,1%, cel mai ridicat nivel din 1995, potrivit unui alt comunicat transmis marţi de Eurostat.

Majoritatea economiştilor anticipează că BCE va reduce joi dobânda de politică monetară la 0,5%, un nou minim istoric, de la 0,75%, potrivit unui sondaj Bloomberg.

Prognoza BCE indică o inflaţie de 1,6% în acest an şi 1,3% pentru 2014.

Creşterea preţurilor de consum din zona euro a fost încetinită în aprilie în principal de costul energiei, care a scăzut cu 0,4% după o creştere de 1,7% în martie, potivit datelor Eurostat.

Rata inflaţiei care exclude preţurile volatile, precum cele la energie, alimente şi băuturi alcoolice, a scăzut de la 1,5% la 1% în aprilie.

Preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi produse din tutun au crescut cu 2,9% în aprilie în zona euro, faţă de un avans de 2,7% în martie. Bunurile industriale non-energetice s-au scumpit în medie cu 0,8%, faţă de un avans de 1,1% în luna anterioară, iar preţurile din sectorul serviciilor au urcat cu 1,1%, comparativ cu o creştere de 1,8% în martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici