Inflaţia în zona euro a scăzut mai mult decât aşteptările, la 2,4% în noiembrie

Inflaţia în zona euro a scăzut mult mai mult decât se aştepta, ajungând la 2,4% în noiembrie, cel mai lent ritm anual din iulie 2021, oferind o oarecare uşurare consumatorilor şi alimentând speranţele că ratele dobânzilor ar putea fi reduse în curând, scrie FT.

208 afișări
Imaginea articolului Inflaţia în zona euro a scăzut mai mult decât aşteptările, la 2,4% în noiembrie

Scăderea bruscă de la 2,9% cu o lună înainte se adaugă la tensiunile dintre investitorii care speră că ratele vor fi reduse în curând şi bancherii centrali care încearcă să menţină costurile de împrumut ridicate până când cea mai mare creştere a inflaţiei din ultima generaţie va fi domolită definitiv.

Scăderea preţurilor la energie şi creşterea mai mică a preţurilor la alimente şi servicii au fost principalii factori care au determinat încetinirea indicelui armonizat al preţurilor de consum, potrivit datelor publicate joi de Eurostat, serviciul de statistică al UE.

Economiştii chestionaţi de Reuters se aşteptau la o încetinire mai modestă, până la 2,7%.

Scăderea inflaţiei i-a determinat pe investitori să devanseze pariurile privind momentul în care Banca Centrală Europeană ar putea începe să reducă rata de depozit până în aprilie anul viitor.

"Scăderea inflaţiei şi o economie stagnantă ar putea justifica reducerile BCE încă din primul trimestru al anului viitor, în opinia noastră", a declarat Matthew Landon, strateg la JPMorgan Private Bank. "Pare din ce în ce mai probabil că Lagarde şi compania ar putea conduce lumea dezvoltată în următorul ciclu de reduceri."

Euro şi-a extins pierderile recente, scăzând cu 0,5% faţă de dolarul american, până la 1,092 dolari.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici