INS: Costul orar al forţei de muncă a scăzut în primul trimestru cu 2,58%

Costul orar al forţei de muncă a înregistrat o scădere de 2,58% în primul trimiestru al anului, comparativ cu trimestrul precedent, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

178 afișări
Imaginea articolului INS: Costul orar al forţei de muncă a scăzut în primul trimestru cu 2,58%

INS: Costul orar al forţei de muncă a scăzut în primul trimestru cu 2,58%

Faţă de trimestrul IV din 2020, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare a scăzut în majoritatea activităţilor economice. Cele mai semnificative scăderi s-au regăsit în intermedieri financiare şi asigurări (-8,88%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-8,34%), respectiv activităţi de spectacole, culturale şi recreative (-8,08%).

Conform INS, cea mai mare creştere a costului orar al forţei de muncă s-a înregistrat în învăţământ (2,48%).

„Faţă de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a scăzut cu 2,56%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 3,01%”, a arătat INS.

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă a crescut în majoritatea activităţilor economice. Cele mai importante creşteri sunt în sănătate şi asistenţă socială (9,59%), informaţii şi comunicaţii (8,83%), respectiv producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (8,26%).

Potrivit INS, o scădere s-a observat doar în hoteluri şi restaurante (-3,37%), unde unităţile economice au fost puternic afectate de întreruperea/încetarea activităţii aferente, prin diminuarea timpului efectiv lucrat în contextul pandemiei COVID-19, dar şi prin reducerea cheltuielilor cu forţa de muncă, cauzată de şomajul tehnic ori de încasările mai mici pe durata stării de alertă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici