INS: Veniturile medii ale gospodăriilor au fost de 4.700 de lei în trimestrul al doilea din 2019, cheltuielile reprezentând 85%

Veniturile totale medii lunare au reprezentat în trimestrul al doilea din 2019, 4.764 lei pe gospodărie şi 1.838 lei pe persoană. Cheltuielile au fost pe de altă parte, în medie, de 4.049 lei lunar pe gospodărie (1562 lei pe persoană), reprezentând 85,0% din nivelul veniturilor totale, potrivit INS.

177 afișări
Imaginea articolului INS: Veniturile medii ale gospodăriilor au fost de 4.700 de lei în trimestrul al doilea din 2019, cheltuielile reprezentând 85%

INS: Veniturile medii ale gospodăriilor au fost de 4.700 de lei în T2, cheltuielile reprezentând 85%

Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul II 2019, în medie, 34,2% din consumul gospodăriilor. Cheltuielile cu utilităţile gospodăriilor (apă, gaze şi electricitate) au fost de 14,4%. Pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte au fost alocate 8% din cheltuieli, 7,4% pentru transport, 5,1% pentru sănătate, 3,2% pentru recreere şi cultură şi 0,6% pentru educaţie.

Veniturile băneşti au fost, în medie, de 4390 lei lunar pe gospodărie (1694 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 375 lei lunar pe gospodărie (145 lei pe persoană). Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (68,1% din veniturile totale ale gospodăriilor), arată studiul Institutului Naţional de Statistică.

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (18,0%), veniturile din agricultură (1,8%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,2%), cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (0,9%) precum şi veniturile în natură (7,9%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,6%).

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,8%).

 

 

Taguri:
venituri,
cheltuieli,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici