Interdicţia din Rusia a exporturilor de cereale afectează producătorii europeni de bere şi alimente

Interdicţia temporară a exporturilor de cereale de către Rusia va afecta probabil producătorii europeni de bere şi de alimente, dar şi companii ruseşti, inclusiv un important operator portuar de la Marea Neagră.

26 afișări
Imaginea articolului Interdicţia din Rusia a exporturilor de cereale afectează producătorii europeni de bere şi alimente

Interdicţia din Rusia a exporturilor de cereale afectează producătorii europeni de bere şi alimente (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Acţiunile unor producători europeni importanţi de bere s-au depreciat, în condiţiile în care preţul orzului a crescut în tandem cu cel al grâului.

Titlurile companiei daneze Carlsberg au scăzut cu 4%, Heineken (Olanda) cu 3,6%, Anheuser-Busch InBev (Belgia) cu 2,9%, iar SABMiller (listată la Londra) cu 1,8%.

"În Europa Occidentală, unde populaţia este încă precaută în privinţa cheltuielilor, o majorare imediată, semnificativă, a preţurilor poate provoca dificultăţi producătorilor", a declarat Morten Imsgard, analist la Sydbank.

Premier Foods, producător britanic important de alimente, cunoscut pentru specialităţile de panificaţie, estimează că majorarea semnificativă a preţului grâului va fi transferată retailerilor, iar impactul asupra cumpărătorilor va depinde de aceştia.

"Majorările de preţuri vor fi inevitabile, ca urmare a creşterii semnificative a preţului grâului", a declarat Robert Schofield, director general al Premier Foods.

Acţiunile companiilor Nestle, Danone, Unilever şi producătorului de pâine Associated British Foods au coborât cu 0,9%-1,6%.

În cazul producătorilor de cereale, interzicerea exporturilor este un factor negativ, dar nivelul ridicat la care se află deja preţurile va compensa parţial recoltele proaste.

Pe de altă parte, preţul mare al furajelor va mări costurile suportate de crescătorii de păsări şi animale.

"Preţul furajelor reprezintă circa 40% din costurile crescătorilor de păsări şi 50% din cele ale crescătorilor de porci", se arată într-o analiză a Troika Dialog.

Portul Novorossiisk de la Marea Neagră, cel mai important port rusesc pentru exporturile de cereale, ar putea înregistra pierderi în urma interdicţiei, în condiţiile în care livrările în străinătate au o contribuţie de 17% la venituri, potrivit Renaissance Capital.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici