Într-o lume copleşită de crize şi avertismente sumbre apar şi semne de revenire la normalitate

Lumea actuală aflată sub presiune extremă este avidă de veşti bune, iar astfel de veşti au început să apară.

1420 afișări
Imaginea articolului Într-o lume copleşită de crize şi avertismente sumbre apar şi semne de revenire la normalitate

Lumea actuală aflată sub pre­siune extremă este avidă de veşti bune, iar astfel de veşti au început să apară. Producătorii europeni de în­gră­şăminte îşi reiau producţia, încu­rajaţi de declinul recent pronunţat al preţurilor gazelor naturale, pertur­bările de la nivelul lanţului mondial de aprovizionare se diminuează ra­pid, iar Rusia a decis să se realăture unei iniţiative susţinute de ONU privind exportul de cereale ucraine­ne. Zvonuri privind o viitoare rela­xare a politicii Covid zero din China au apărut la începutul săptă­mânii, împingând puternic în sus bursele chinezeşti, însă acestea nu au fost confirmate de oficiali, notează Ziarul Financiar.

Producătorii europeni de îngră­şă­minte îşi reiau producţia în contex­tul prăbuşirii preţurilor gazelor natu­rale, deşi alte industrii mari consuma­toare de energie au în continuare o atitudine de expectativă în ceea ce priveşte reducerile de capacitate, notează The Wall Street Journal.

Compania norvegiană Yara Inter­national, una dintre cele mai mari companii de îngrăşăminte la nivel mondial, a anunţat că operează acum la 65% din capacitatea euro­peană de producţie de amoniac, după ce şi-a redus producţia la numai o treime din capacitatea totală în ma­re parte a celui de-al doilea semestru al acestui an.

Potrivit firmei de cercetare CRU International, şi alţi producători iau măsuri similare. În total, producţia europeană de îngrăşăminte se situ­ează acum la aproximativ 63% din capacitatea totală, după ce a atins 37% la începutul lunii octombrie.

O altă veste bună este că bloca­jele de la nivelul lanţurilor de aprovi­zionare se temperează rapid, potrivit Fitch Ratings.

Având în vedere că aceste blo­caje au reprezentat un factor cheie din spatele accelerării inflaţiei anul trecut, evoluţia pozitivă recentă re­pre­zintă o veste bună pentru de­flaţie. Mai mulţi indicatori arată o norma­lizare a condiţiilor de la nivelul lanţu­rilor de aprovizionare, unele reve­nind deja la nivelurile de dina­intea pandemiei.

De asemenea, Rusia a renunţat că va readera la acordul privind exportul de cereale ucrainene via Marea Neagră la doar patru zile după ce aceasta îşi suspendase rolul în cadrul acestuia, scrie Reuters.

Moscova se retrăsese în weekend spunând că nu poate garanta siguranţa navelor civile care traversează Marea Neagră din cauza unui atac cu dronă asupra flotei sale în regiunea respectiveă.

„Federaţia rusă consideră că garanţiile primite în acest moment par suficiente şi reia implementarea acordului“, se arată într-o declaraţie a ministerului rus al apărării.

Decizia a fost luată în urma unei convorbiri telefonice între preşedintele rus Vladimir Putin şi cel al Turciei Tayyip Erdogan şi după consultări între miniştrii apărării din cele două ţări.

În China, pieţele au fost inundate de zvonuri privind o viitoare relaxare a politicii Covid Zero, acestea declanşând un raliu de proporţii al acţiunilor şi evidenţiind cât de disperaţi sunt investitorii după semne de revenire la normalitate, relatează Bloomberg.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici