Investigaţii în piaţa de energie electrică, după ce preţurile au ajuns maxime istorice

Reprezentanţii Consiliului Concurenţei au precizat luni, pentru MEDIAFAX, că instituţia lucrează împreună cu ANRE şi analizează contractele încheiate la preţuri maxime istorice pe bursa de energie, suspecte că s-ar fi încălcat legislaţia.

3596 afișări
Imaginea articolului Investigaţii în piaţa de energie electrică, după ce preţurile au ajuns maxime istorice

Investigaţii în piaţa de energie electrică, după ce preţurile au ajuns maxime istorice

Pe fondul unui consum ridicat şi al unei cereri de energie electrică ajunse la cote fără precedent, în ultimele zile s-a ajuns la preţuri de până la opt ori mai mari decât în zilele obişnuite de peste an, iar autorităţile din domeniu au demarat investigaţii pentru a stabili dacă aceste tranzacţii au respectat normele legale. Consiliul Concurenţei şi Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) au început astfel de investigaţii, vizând două tranzacţii care au depăşit preţul normal al energiei.

La momentul transmiterii acestei ştiri, încă nu este clar dacă scumpirile de la nivelul bursei de energie se vor transmite şi pe facturile emise populaţiei, dar autorităţile au dat recent asigurări că populaţia nu va resimţi niciun şoc în urma creşterilor de preţuri.

„Vreau să precizez că aceste costuri suplimentare nu se vor reflecta în facturile emise populaţiei. Am vorbit şi cu dl Havrileţ (n.n. - preşedintele ANRE, Nicolae Havrileţ) şi el a fost ferm împotrivă, nu a fost de acord ca aceste costuri să se transmită la populaţie. Deci aceste costuri vor fi pe reţele, dar nu vor ajunge la populaţie”, a spus ministrul Energiei, Toma Petcu, la începutul lunii ianuarie, după întrunirea primei şedinţe a Comandamentului Energetic de Iarnă.

Deputatul Constantin Niţă, fost ministru al Energiei, a constatat că se cumpără energie „la preţuri absolut incredibile”, între 600 şi 700 de lei/MWh, în condiţiile în care, la contractele bilaterale, preţul este între 155 şi 165 lei/MWh. „Atunci când nu ai finalizat strategia energetică şi când ai schimbat miniştri la comanda unui sistem incapabil să recunoască performanţa, când ai schimbat manageri profesionişti cu incompetenţi, când nu respecţi legea privind asigurarea stocurilor pentru iarnă, când intri cu bocancii într-o companie precum Romgaz şi-i impui preţuri fixe, atunci ajungi în această situaţie. Este inadmisibil să ai o capacitate instalată în jurul a 24.000 MWh şi să nu poţi să acoperi un consum de vârf de 10.000 MWh. Şi acest lucru în condiţiile în care am fost criticat în 2013 pentru că nu sprijin energia verde şi sprijin energia pe bază de cărbune. Cine are dreptate acum? Consider că am avut viziune privind acest sistem”, a postat Constantin Niţă, pe blogul său. El a mai notat că speră ca noul ministru al Energiei să intre rapid în pâine şi să regleze toate mecanismele în aşa fel încât piaţa să revină la normal”.

Pe platformele de tranzacţionare administrate de Operatorul Bursei de Energie (OPCOM), preţurile au urcat de la 132-135 de lei/MWh în luna decembrie 2016 la peste 600-700 de lei şi, în anumite momente, chiar la 1.000 de lei/MWh în luna ianuarie 2017, îngrijorându-i în special pe marii consumatori industriali şi reţinând atenţia autorităţilor cu atribuţii în acest domeniu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici