Investitorii străini pleacă din Polonia în România, pentru forţă de muncă ieftină

Investitorii străini pleacă din Polonia în România, atraşi de forţa de muncă ieftină, potrivit publicaţiei poloneze Rzeczpospolita, care dă ca exemplu producătorul german de componente auto Takata-Petri, prezent deja pe piaţa românească.

165 afișări
Imaginea articolului Investitorii străini pleacă din Polonia în România, pentru forţă de muncă ieftină

Investitorii străini pleacă din Polonia în România, pentru forţă de muncă ieftină

Publicaţia avertizează că în Polonia sunt închise fabrici, iar angajaţii sunt concediaţi.

Una dintre companiile care au început astfel de măsuri este Takata-Petri, care va concedia, până în august, 500 de angajaţi.

Producătorul de componente şi sisteme de siguranţă auto, al treilea de pe piaţa de profil din România, deţine două fabrici în judeţul Arad şi una la Sibiu, unde lucrează aproape 4.500 de angajaţi.

Portofoliul de produse al Takata-Petri, prezentă în România din 1996, cuprinde volane, airbaguri, centuri de siguranţă, interioare de maşini, scaune pentru copii, electronică şi senzori.

În plus, compania japoneză Sumitomo urmează să închidă una din cele două fabrici din Polonia, în luna octombrie, şi să transfere activităţile în România.

Pe piaţa românească, Sumitomo Electric Wiring Systems, producător de cabluri electrice pentru industria auto, deţine trei fabrici în Alba Iulia, Deva şi Orăştie, numărul total al angajaţilor ridicându-se la 4.000.

Alţi patru investitori străini, majoritatea din sectorul auto, analizează transferarea operaţiunilor, se mai arată în articol.

Potrivit publicaţiei, mai multe companii care urmau să construiască fabrici în Polonia ar putea renunţa la aceste planuri, ca urmare a majorării salariilor, cu 10%-12% în 2008, dar şi a posibilităţii de majorare a impozitelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici