Ioan Rus: Nu am avut niciodată vreo discuţie cu EADS. Justiţia să îşi facă treaba cât mai rapid

Fostul ministru de Interne Ioan Rus spune că nu a avut vreo implicare în contractul EADS şi că nu a avut niciodată discuţii, directe sau prin interpuşi, cu EADS, susţinând că justiţia trebuie "să îşi facă treaba cât mai rapid" dacă au fost înregistrate ilegalităţi.

439 afișări
Imaginea articolului Ioan Rus: Nu am avut niciodată vreo discuţie cu EADS. Justiţia să îşi facă treaba cât mai rapid

Ioan Rus (Imagine: Mediafax Foto)

Ioan Rus a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Cluj, că despre un management integrat al securizării frontierelor României s-a discutat în ultima perioadă a mandatului său, negocierile fiind desfăşurate după plecarea sa de la Ministerul de Interne, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Ioan Rus, persoană fizică sau ministru de Interne, nu a avut niciodată nicio întâlnire, nicio discuţie, directă sau prin interpuşi, cu EADS. Sigur, e onorant să te pună cineva lângă cancelarul Germaniei, lângă Klaus Mangold, lângă Bodo Hombach, dar, repet, nu am avut niciodată nicio discuţie, nicio întâlnire, de niciun fel, cu EADS, nici ca ministru, nici ca persoană particulară. Nevoia unui management integrat al securizării frontierilor României s-a discutat în ultima perioadă a mandatului meu, dar negocierile s-au desfăşurat după ce am plecat de la minister", a afirmat Rus.

El a spus că nu mai are ce comenta legat de acest subiect şi că justiţia trebuie să îşi facă treaba cât mai rapid.

"Consider că justiţia trebuie să îşi facă treaba cât mai rapid, să stabilească dacă sunt vinovaţi, dacă au fost ilegalităţi legate de acest contract, iar dacă nu, e foarte bine că nu sunt. Astfel de aprecieri fac rău României şi vieţii economice din România. Cei care îşi permit să aducă în discuţie nume de toate felurile din Europa să se gândească înainte, fie au dovezi şi, atunci e normal, dar să se gândească şi la consecinţele unor astfel de afirmaţii, pentru că lumea nu e făcută numai din spectacol de prost gust, ci şi din muncă şi seriozitate", a adăugat Ioan Rus.

Un articol scris de Vlad Georgescu şi apărut recent în ediţia online în limba germană a Huffington Post relatează că Direcţia Naţională Anticoruptie (DNA) din România anchetează membri importanţi ai Guvernului şi ai serviciilor secrete şi că aceştia ar fi încasat mită în valoare de peste 60 milioane de euro, pentru a facilita pentru EADS, în 2005, încheierea unui contract de peste 743 de milioane de euro cu autorităţile de la Bucureşti. În parte, banii provin din fonduri UE. Pe lângă EADS Deutschland GmbH, Fujitsu Siemens Computer şi Microsoft, în această afacere apar şi numele lui Gerhard Schroeder, Bodo Hombach, Ion Ţiriac şi Klaus Mangold, precum şi cel al candidatului la Preşedinţia României, Elena Udrea, susţine autorul articolului.

Preşedintele Traian Băsescu declara, marţi, că s-ar bucura dacă "ar ieşi" şi dosarul EADS, în contextul evoluţiilor din dosarul Microsoft, precizând că şi dosarul EADS, atunci când va fi gata pentru lucru, va face o altă parte de radiografie a clasei politice româneşti.

Ulterior, şeful statului a declarat că toate partidele vor fi afectate de dosarul EADS, dacă ceea ce a avut el în informări se materializează.

Întrebat, joi, într-o emisiune a postului B1 TV, ce tabără politică ar fi mai afectată politic de dosarul EADS, dacă acesta ar apărea, Traian Băsescu a spus: "Toate taberele politice (...). Este clar că toate partidele vor fi afectate dacă ceea ce am avut eu în informări se materializează".

La rândul său, liderul PSD, premierul Victor Ponta a afirmat, vineri, că este foarte îngrijorat că preşedintele Traian Băsescu, vorbind despre cazul EADS, confirmă fapte de corupţie în relaţia Germania-România şi speră să nu apară informaţii din dosar pentru care să se considere că "şi nemţii mai dau sau iau mită".

Întrebat dacă se aşteaptă ca informaţiile din acest dosar să apară înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor, Ponta a răspuns: "Sper că nu, pentru că nu aş vrea să se considere că în felul ăsta se dovedeşte că şi nemţii mai dau sau iau mită, nu ştiu".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici