Ion Cristoiu, despre bugetul pe 2024: S-a creat un haos organizat ca noi să nu ne dăm seama ce e în el/ Se dau bani cu duiumul la servicii. Va funcţiona perfect tot ce ţine de sistemul instituţiilor de forţă

  • Ion Cristoiu: S-a trecut pe două proceduri în materie de buget despre care nu cred că sunt întâmplătoare. Una a fost acest repede-nainte, lucrează ăia de la Finanţe până dimineaţa, fac greşeli. Şi a doua, care cred că e o diversiune, că nu cred că sunt aşa de proşti, caracterul de balamuc.
  • Ion Cristoiu: Normal era să fie o conferinţă de presă a premierului în care să spună: mă, bugetul de anul viitor reflectă ce vrem noi de la ţara asta. Nu se vede. Ceea ce premierul atribuie infrastructurii, nu ţine de buget. Normal era ca opoziţia să nu se complice cu amendamentele.
  • Ion Cristoiu: Putem spune că proiectul de ţară al actualei coaliţii este cât mai mulţi bani la servicii. Vom fi o ţară bază militară lângă bază militară străină şi o ţară în care vor funcţiona perfect serviciile, procuratura, tot ce ţine de sistemul instituţiilor de forţă.
890 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu, despre bugetul pe 2024: S-a creat un haos organizat ca noi să nu ne dăm seama ce e în el/ Se dau bani cu duiumul la servicii. Va funcţiona perfect tot ce ţine de sistemul instituţiilor de forţă

Ion Cristoiu, despre bugetul pe 2024: S-a creat un haos organizat ca noi să nu ne dăm seama ce e în el/ Se dau bani cu duiumul la servicii. Va funcţiona perfect tot ce ţine de sistemul instituţiilor de forţă

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că Puterea merge pe repede-nainte la aprobarea proiectului de buget pe 2024, creând un haos organizat pentru a nu se afla ce este în el.

“S-a trecut pe două proceduri în materie de buget despre care nu cred că sunt întâmplătoare. Una a fost acest repede-nainte, lucrează ăia de la Finanţe până dimineaţa, fac greşeli. Şi a doua, care cred că e o diversiune, că nu cred că sunt aşa de proşti, caracterul de balamuc. Dacă proiectul de buget era publicat cu două săptămâni înainte, era timp să aibă loc dezbateri, dacă e prost, dacă e bun. Ori, l-au băgat pe repede-nainte deşi noi nu am avut timp să ne dezmeticim ce Dumnezeu au pus în el şi ca să fie şi confuzia şi mai mare, ba l-au modificat, ba nu a venit o hârtie. Dacă mă gândesc bine, era vorba de un haos organizat în aşa fel încât noi să nu ne dăm seama ce e în el. E greu de presupus că o şedinţă de guvern, condusă chiar şi de Ciolacu, să se amâne până seara până a venit o hârtie”, a afirmat publicistul luni seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News.

Ion Cristoiu spune că PNL a greşit când a depus un singur amendament care prevede că anul viitor nu vor creşte taxele şi impozitele deoarece pot apărea situaţii de criză care forţează luarea unei astfel de măsuri.

„În cazul PNL, care a depus un singur amendament la buget, este o prostie. Dacă aţi observat, în ultimul timp PNL are o singură temă: să stabilim prin lege că nu vor creşte taxele şi impozitele. Nu înţeleg de ce. Poate să vină ei mâine la guvernare, se întâmplă ceva, o ia România într-o parte (…) Taxele şi impozitele cresc în momentul în care e jale. (…) Liberalii spun că îi reprezintă pe antreprenori şi în consecinţă să nu crească taxele şi impozitele. Creşterea acestora poate să fie o măsură benefică sau nu. Nu poţi să spui: în principiu nu discutăm. În al doilea rând, acele mii de amendamente depuse de Opoziţie, sunt o greşeală.”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu remarcă, totodată, că reforma care ar fi trebuit să vizeze atât bugetarii, cât şi privaţii, după cum anunţase premierul Ciolacu, a avut loc doar pe jumătate, demonstrând că şi liberalii pariază pe angajaţii de la stat.

“Reducerea numărului de bugetari nu a avut loc.(…) Liberalii nu sunt un partid al capitaliştilor. Şi ei pariază pe bugetari (…) Din 1990 noi nu avem un partid capitalist la putere, unul care să zică: nu mă interesează pe mine protecţia socială, în primă fază. Şi PNL-ul este tot un pesedism. Toate partidele din România sunt de stânga. Nu e normal ca în România să se discute numai despre pensionari. Eu sunt pensionar. Este penibil. Oricum, PNL-ul nu spune nimic. Aşa-zisa revoluţie s-a limitat doar la reducerea facilităţilor fiscale pentru unele industrii (n.r. IT, construcţii, agricultură)”, a afirmat publicistul.

"E un buget care urmează PNRR, nu o voinţă politică”

Ion Cristoiu mai spune că, în funcţie de banii alocaţi, bugetul reflectă politica, proiectul de ţară al unui guvern, iar premierul Ciolacu ar fi trebuit să explice public care este viziunea sa în proiectul pe 2024.

“Legea bugetului e una dintre cele mai importante legi. Numai că această lege, care prevede unde se duc banii, cum se strâng taxele trebuie privită ca o lege care arată politica pentru anul viitor.(…) Cheltuielile unui stat reprezintă viziunea puterii în legătură cu statul respectiv. Dacă noi dăm mai mulţi bani la creşterea florilor, înseamnă că proiectul de ţară este să devenim o ţară horticolă. (…)

Normal era să fie o conferinţă de presă a premierului în care să spună: mă, bugetul de anul viitor reflectă ce vrem noi de la ţara asta. Nu se vede. Ceea ce premierul atribuie infrastructurii, nu ţine de buget. Normal era ca opoziţia să nu se complice cu amendamentele. Trebuia să spună că văd în bugetul de la anul o cheltuială prea mare cu consumul sau cu birocraţia.(…) Şi bugetul unei familii arată ce vrea aceasta de la viaţă. Numai că la noi, opoziţia a vârât aceste mii de amendamente şi nici unul nu va trece (…) Putem spune că e un buget care urmează PNRR, nu o voinţă politică”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu consideră că, aşa cum arată proiectul de buget pe 2024, proiectul de ţară al actualei puteri este să aloce cât mai mulţi bani pentru serviciile secrete, pentru instituţiile de forţă.

“Caracteristica bugetului de la anu este bani cu duiumul la servicii. Şi SRI, şi SIE, toate instituţiile de forţă beneficiază de bani. Putem spune că proiectul de ţară al actualei coaliţii este cât mai mulţi bani la servicii. Vom fi o ţară bază militară lângă bază militară străină şi o ţară în care vor funcţiona perfect serviciile, procuratura, tot ce ţine de sistemul instituţiilor de forţă”, a subliniat publicistul.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici