Iranul a început construcţia unui gazoduc pe ruta Iran-Turcia-Europa

Iranul a început contrucţia unui gazoduct de 1.740 kilometri, cu o capacitate de peste 20 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, care va tranzita Turcia, către Europa, şi va fi alimentat cu gaze iraniene, a declarat vineri un oficial al ambasadei Iranului la Ankara.

24 afișări
Imaginea articolului Iranul a început construcţia unui gazoduc pe ruta Iran-Turcia-Europa

Iranul a început construcţia unui gazoduc pe ruta Iran-Turcia-Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Turcia controlează deja un gazoduct prin care importă, din Iran, 28 milioane metri cubi de gaze pe zi şi a anunţat că producţia câmpului gazeifer iranian South Pars se va plasa la 20,4 miliarde metri cubi pe an şi va fi transportată integral în Turcia. Spre comparaţie, necesarul anual intern de gaze naturale al României este de 17-18 miliarde metri cubi.

"Gazoductul Pars va traversa Turcia către Grecia, Italia şi alte ţări europene. O altă rută ar putea străbate Irakul şi Siria, apoi Mediterana către Grecia şi Italia", a declarat şeful echipei de economie a ambasadei Iranului la Ankara.

El a adăugat că Iranul analizează şi furnizarea de gaze naturale prin gazoductul Nabucco, însă nu a semnat încă un angajament în acest sens.

Proiectul Nabucco a fost conceput pentru reducerea dependenţei Europei de gazele ruseşti. Iniţierea lucrărilor de construcţie este programată pentru anul viitor, iar primele transporturi de gaze ar trebui să aibă loc în 2014.

Nabucco este dezvoltat de un consorţiu la care participă companiile Transgaz Mediaş, OMV (Austria - acţionarul majoritar al Petrom), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici