Iranul va exporta grâu, datorită producţiei care a depăşit cererea internă

Iranul, al doilea mare consumator de grâu din Orientul Mijlociu, va exporta 400.000 de tone de grâu în acest an, ca urmare a producţiei care a depăşit cererea internă, relatează Bloomberg.

643 afișări
Imaginea articolului Iranul va exporta grâu, datorită producţiei care a depăşit cererea internă

Iranul va exporta grâu, datorită producţiei care a depăşit cererea internă

Statul iranian a cumpărat în acest an 8,08 milioane de tone de grâu de la producătorii locali, cu 1,4 milioane de tone mai mult decât anul trecut, a declarat Ali Ghanbari, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Ghanbari a arătat, pe site-ul Government Trading Corp, că Iranul va exporta grîu dur, folosit la producţia de paste făunoase.

“În acest an, în pofida precipitaţiilor mai reduse, datorită motivaţiei fermierilor şi a sprijinului pe care l-am acordat, am cumpărat de pe piaţa locală cu 1,4 tone de grâu mai mult”, a spus Ghanbari.

Iranul este, alături de Turcia, al doilea mare cumpărător de grâu din Orientul Mijlociu, după Egipt, potrivit datelor Departamentului pentru Agricultură din Statele Unite (USDA).

Preţul grâului la bursa din Chicago, considerat de referinţă, a scăzut cu 17% în acest an, în condiţiile în care producţia mondială a depăşit cererea pentru al treilea an consecutiv.

Iranul nu va avea nevoie să importe grâu pentru că oferta internă este suficientă, a afirmat Ghanbari în luna august.

Producţia de grâu a ţării este estimată de USDA la 14 milioane de tone, faţă de 13 milioane de tone în urmă cu un an, în timp ce consumul va fi de 18 milioane de tone, faţă de 17,5 milioane de tone.

Consiliul Mondial al Cerealelor estimat în septembrie o producţie mondială de grâu de 727 milioane de tone în sezonul 2015/2016 şi o cerere de 719 milioane tone.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici