IRCC, referinţa pentru creditele retail noi, rămâne sub 6% până la final de 2023

IRCC, noul indice de referinţă folosit pentru calculul ratelor la bancă la creditele noi ipotecare şi de consum acordate după luna mai 2019, va rămâne sub 6% până la finalul anului 2023, urmând să ajungă în trimestrul al patrulea (T4) din 2023 la 5,96% (calculat pe baza datelor din T2/2023).

235 afișări
Imaginea articolului IRCC, referinţa pentru creditele retail noi, rămâne sub 6% până la final de 2023

IRCC, referinţa pentru creditele retail noi, rămâne sub 6% până la final de 2023

Concret, media dobânzilor din lunile aprilie, mai şi iunie 2023 (T2/2023) indică un IRCC de 5,96%, având în vedere datele zilnice ale BNR privind dobânda la tranzacţii interbancare, valoarea IRCC aferentă acestei perioade urmând să se aplice pentru creditele noi din T4/2023, scrie Ziarul Financiar.

La creditele retail noi cu dobândă variabilă din T1/2023 valoarea IRCC a fost de 5,71%, în T2/2023 s-a aplicat un IRCC de 5,98%, în T3/2023 se foloseşte IRCC de 5,94%, pentru ca în T4/2023 IRCC folosit să fie de 5,96%.

Deocamdată, IRCC a rămas mai mic decât ROBOR la 3 luni, ajuns la 6,49%, în ciuda unor previziuni că va depăşi destul de repede ROBOR. Rămâne de văzut dacă ROBOR va coborî sau nu până la finalul anului sub 6% şi să ajungă sub IRCC. Inflaţia anuală ar urma să coboare spre finalul anului la 7%.

Indicele ROBOR la 3 luni, folosit la calcularea dobânzilor variabile la creditele retail în lei de dinainte de luna mai 2019, precum şi pentru creditele firmelor în lei, a fost în S1/2023 pe o tendinţă preponderent descendentă, coborând sub 7%, iar recent şi sub 6,5%, însă ritmul de scădere a fost lent, în ciuda excedentelor record de lichiditate, de circa 25 mld. lei medie zilnică în S1/2023.

Miercuri, cotaţia ROBOR la 3 luni a coborât la 6,49%, de la 6,50% marţi, în condiţiile în care dobânda-cheie a fost menţinută de BNR la 7% în ultimele luni, pe fondul descreşterii inflaţiei şi a încetinirii economiei şi creditării.

Comparativ, în 3 ianuarie 2023, indicele ROBOR la 3 luni era de 7,56%, iar pe 30 decembrie 2022 indicele era cotat la 7,57%. Nivelul maxim atins de acest indice în 2022 a fost de 8,21%, în luna octombrie 2022, potrivit datelor BNR.

Între creşterea ROBOR şi a IRCC este un lag de câteva luni, dar diferă şi metodologia de calcul. În timp ce ROBOR este stabilit zilnic la fixing, folosind ultimele rate cotate de fiecare bancă, într-un interval, indicele IRCC zilnic se calculează pe baza tranzacţiilor efective, respectiv media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor interbancare, iar apoi se calculează IRCC trimestrial.

Noul indice de referinţă IRCC a apărut în urma acuzaţiilor lansate de politicieni privind manipularea dobânzilor interbancare ROBOR printr-o înţelegere de tip cartel între bănci, care au culminat cu impunerea unei taxe pe activele băncilor, legată într-o primă fază de ROBOR, pentru ca ulterior să se decidă schimbarea formulei de calcul al indicelui la care sunt legate creditele în lei, taxa bancară fiind decuplată de ROBOR.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ircc,
credite,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici