Isărescu: Garanţia statului va fi acordată imediat la Prima Casă în caz de neplată

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, i-a asigurat, joi, pe reprezentanţii băncilor comerciale interesaţi de programul guvernamental "Prima Casă" că garanţia statului va fi acordată imediat în caz de neplată a ratelor aferente creditului contractat, fără ca băncile să fie obligate să execute garanţia.

30 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Garanţia statului va fi acordată imediat la Prima Casă în caz de neplată

Isărescu: Garanţia statului va fi acordată imediat la Prima Casă în caz de neplată (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Guvernatorul Băncii Naţionale a participat la discuţia de la Guvern a premierului Emil Boc şi ministrului Finanţelor, Gheorghe Pogea, cu reprezentanţii băncilor privind iniţiativa Guvernului de a garanta creditele contractate pentru achiziţionarea primei locuinţe, în limita sumei de 60.000 euro.

"Este o schemă simplă, dumneavoastră să aveţi garantat faptul că, în caz de neplată, garanţia funcţionează imediat, nu trebuie să executaţi garanţia. Garanţia trebuie să fie cea de la Fond, să nu aveţi garanţie imobiliară, cu alte cuvinte. Şi eu cred că schema va pleca la drum foarte, foarte repede pe o formulă din asta", a spus Isărescu în discuţia cu băncile.

Obiectul de activitate al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM a fost extins de Guvern prin ordonanţă de urgenţă, astfel încât să poată garanta inclusiv creditele ipotecare ale băncilor, pentru programul "Prima Casă".

Ministrul Finanţelor a precizat la rândul său că se urmăreşte minimizarea costurilor efective penteru persoanele care vor contracta credite destinate achiziţiei de locuinţe şi începerea imediată a programului, atât pentru a rezolva o problemă socială, cât şi pentru a relansa piaţa imobiliară şi sectorul de construcţii.

La discuţia de la Guvern au participat reprezentanţi ai BRD, Alpha Bank, Raiffeisen Bank şi BCR.

Guvernul a anunţat, în urmă cu o săptămână, un program prin care creditele contractate pentru cumpărarea primei locuinţe vor fi garantate de stat în limită maximă de 60.000 euro.

Garanţia va fi acordată persoanelor care achiziţionează pentru prima dată o locuinţă şi care nu au beneficiat anterior de un credit ipotecar.

Nepenalizarea rambursării anticipate a creditului, procedurile de evaluare ale imobilului, un avans de maximum 5% din împrumut şi perceperea de dobânzi cât mai scăzute sunt criteriile anunţate de premierul Emil Boc pentru selecţia băncilor care doresc să fie incluse în programul guvernamental de garantare a creditelor pentru cumpărarea primei locuinţe.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM va contracta un împrumut în valoare de 100 milioane euro, cu garanţia statului pentru 80% din sumă, iar obiectul de activitate al Fondului va fi extins astfel încât să poată garanta inclusiv creditele ipotecare ale băncilor.

Premierul Emil Boc a declarat, luni, la postul public de radio, că nu exclude majorarea plafonului în limita căruia sunt garantate creditele pentru achiziţionarea primei locuinţe, stabilit în prezent la maximum 60.000 euro, şi nici suplimentarea bugetului alocat pentru astfel de garanţii, dacă programul va impune o altă formulă.

Agenţii imobiliari, dezvoltatorii şi firmele din construcţii consideră că garantarea creditelor pentru cumpărarea primei locuinţe ar putea impulsiona piaţa imobiliară şi a construcţiilor, dar atenţionează că rezultatul depinde de modul cum va fi aplicat programul şi de reacţia băncilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici