Isărescu: Nu vă faceţi griji la creditul în lei

Băncile comerciale vor continua să acorde credite, în special în monedă naţională, unele probleme fiind posibile doar la instituţiile care s-au axat foarte mult pe împrumuturile în valută, a declarat, luni, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

15 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Nu vă faceţi griji la creditul în lei

Isărescu: Nu vă faceţi griji la creditul în lei (Imagine: Mediafax Foto)

"Nu le dăm sfaturi, nu-i luăm, de mână. (...) Nu vă faceţi griji la creditele în lei. Trebuie să facă ceva cu banii, sucursalele pe care le au trebuie să lucreze", a afirmat şeful băncii centrale.

El a mai spus că băncile orientate puternic pe creditarea în valută ar putea fi obligate să apese pe frână, dar nu prea mult, "să nu dea cu capul în parbriz".

Isărescu anticipează că fără să le spună nimeni, băncile îşi vor constitui un portofoliu rezonabil de titluri de stat.

"12% (dobânda - n.r.) la titlurile de stat e foarte bine, unde aţi mai văzut aşa ceva?", a spus Isărescu.

Oficialul a punctat că băncile pot transforma titlurile de stat în lichidităţi şi prin operaţiunile repo, unde banca centrală practică o dobândă apropiată de cea de politiciă monetară, în jur de 10,25% pe an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici