Isărescu: Stimularea cererii prin majorarea salariilor ar duce la o creştere a PIB bazată pe import

Stimularea cererii prin majorarea salariilor ar duce la o creştere economică bazată pe import, ceea ce este nesustenabil, iar din punct de vedere politic este "aproape o sinucidere" pentru că Guvernul nu poate lua înapoi după ce a dat, afirmă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

436 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Stimularea cererii prin majorarea salariilor ar duce la o creştere a PIB bazată pe import

Isărescu: Stimularea cererii prin majorarea salariilor ar duce la o creştere a PIB bazată pe import (Imagine: Razvan Chirita / MediafaxFoto)

"Toată lumea aşteaptă să creştem salariile şi acestea, într-o manieră miraculoasă, vor duce la creşterea cererii, cererea duce la creşterea PIB-ului bazat pe import. O creştere a PIB bazată pe import în România atâta vreme cât avem 4% (deficit de cont curent - n.r.), nu mai avem spaţiu de majorare şi, mai devreme sau mai târziu, trebuie să procedăm din nou la o corecţie şi aţi văzut cât de greu este corecţia. Înseamnă să iei ceea ce ai dat. Din punct de vedere politic este aproape o sinucidere după ce ai dat ceva să iei. Este dificil şi să nu mai dai sau tot timpul trebuie să promiţi ceva, apoi să mai şi iei ceea ce ai dat anterior. Poţi să dai zeci de explicaţii că nu se poate. Din punct de vedere economic, nu este uşor pentru că economia acum accelerează în momentul în care dai, la fel decelerează în momentul în care iei. Multiplicările merg în sens negativ", a explicat Isărescu.

El a arătat că majorările salariale decise în decembrie nu au pus şi nu pun în pericol echilibrul macroeconomic, iar acest lucru nu derivă din faptul că cineva dă o prognoză, ci din calcule şi evaluări de această natură. Guvernatorul BNR a precizat că majorările salariale efectuate se încadrează în program, de aceea sunt şi sprijinite de Fondul Monetar Internaţional.

"Depinde şi de politica monetară, dar istoric şi teoretic uitându-ne şi la prezentul din economia mondială, politica monetară are impact limitat asupra creşterii economice. O creştere a masei monetare, la nivel teoretic, în funcţie şi de climat, dar probabilistic se duce cam 80% în inflaţie şi numai 20% în creştere economică. Altminteri creşterea masei monetare derivă din creşterea economică, dar dacă tu stimulezi creşterea masei monetare cu gândul că are cine ştie ce impact pozitiv asupra creştereii economice este o iluzie şi un risc major pentru că apoi corecţia ei (...) când scade masa monetară şi mai ales când o bruschezi, când o reduci atunci aproape sigur duce la descreştere economică", a mai spus Isărescu.

Bugetarii au primit în luna ianuarie salarii majorate cu 7,4% în luna ianuarie, iar pensiile au crescut cu 4% în februarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici