Isărescu: Utilizarea banilor FMI pentru deficitul bugetar ar putea ajuta la relansarea economiei

BNR discută "la nivel tehnic" utilizarea celei de-a doua tranşe din împrumutul de la FMI pentru acoperirea deficitului bugetar, a declarat, joi, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, care consideră că acest lucru ar putea ajuta la relansarea economiei.

24 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Utilizarea banilor FMI pentru deficitul bugetar ar putea ajuta la relansarea economiei

Isărescu: Utilizarea banilor FMI pentru deficitul bugetar ar putea ajuta la relansarea economiei (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"În final, banii de la FMI vor ajunge tot la BNR. Dacă Ministerul Finanţelor va cheltui această tranşă pe plan intern, va vinde valuta către BNR şi va lua lei, iar moneda străină va intra în rezervă. Dacă Finanţele vor utiliza banii pe plan extern, va scuti rezerva BNR de anumite plăţi externe", a spus Isărescu, într-o conferinţă de presă, organizată pentru prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei.

El a arătat că o asemenea operaţiune nu va avea efect inflaţionist, chiar dacă presupune o emisiune de monedă.

"În contextul actual, reluarea creşterii economice implică un dozaj de injecţie monetară, bine cântărit, gradual, în economia românească. Atunci impactul nu va fi inflaţionist, ci de susţinere a creşterii economice", a spus Isărescu.

El consideră că este esenţială evitarea blocajelor plăţilor de către Guvern, în contextul rigidităţilor cheltuielilor publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici