Jean-Claude Juncker: Zona euro este hotărâtă să menţină ratingul AAA al FESF

Zona euro s-a declarat vineri seara hotărâtă să facă tot ceea ce este posibil pentru a păstra calificativul "AAA" al Fondului său de susţinere (FESF), după retrogradarea a nouă ţări din cadrul său, inclusiv Franţa, care contribuie substanţial la acest instrument financiar.

128 afișări
Imaginea articolului Jean-Claude Juncker: Zona euro este hotărâtă să menţină ratingul AAA al FESF

Jean-Claude Juncker: Zona euro este hotărâtă să menţină ratingul AAA al FESF (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a scăzut, între altele, calificativele "AAA" ale Franţei şi Austriei, o decizie care riscă să provoace pierderea ratingului "AAA" al FESF.

"Ţările care oferă garanţii pentru FESF îşi afirmă hotărârea de a explora opţiunile în vederea menţinerii calificativului AAA al FESF", anunţă Jean-Claude Junker, liderul grupului miniştrilor de Finanţe din zona euro într-un comunicat.

Calificativul acestui mecanism depinde de cele ale statelor din zona euro care îl garantează, mai ales ale celor care se bucură de cel mai bun rating ("AAA").

În cazul în care ratingurile ţărilor sunt scăzute, cel al FESF este ameninţat de facto. Or acest instrument are nevoie de calificativul său pentru a se împrumuta la dobânzi mici de pe piaţă, cu scopul de a putea împrumuta, după aceea, statele din zona euro care se află în dificultate.

Conştientă de miză, zona euro s-a angajat vineri seara să îşi consolideze apărarea financiară şi a amintit că FESF "dispune de resurse suficiente pentru a-şi onora angajamentele actuale şi eventuale alte (angajamente ulterioare) în viitor", a subliniat Juncker. Fondul dispune în prezent de aproxiamtiv 250 de miliarde de euro.

Juncker a subliniat totodată că mecanismul permanent destinat să succeadă FESF încă din acest an va fi mai puţin dependent de ratingurile statelor.

"Mecanismul permanent pentru stabilitate (MES) va avea propriul capital şi va fi, astfel, mai puţin afectat de calificativele statelor membre", a anunţat el.

Acest instrument urmează să dispună de un capital de 500 de miliarde de euro. Însă unele state apreciază că este necesar să fie luată în calcul şi partea care rămâne de la FESF, în timp ce altele consideră necesar ca MES să fie dotat singur cu 500 de miliarde de euro, cu scopul de a fi suficient de puternic. Această problemă urmează să fie abordată de şefii de stat şi de Guvern la summitul european prevăzut la începutul lui martie.

Într-un context mai larg, zona europeană este hotărâtă "să facă tot posibilul pentru a depăşi criza, a-şi ameliora finanţele publice şi a regăsi drumul spre creşterea economică şi crearea de noi locuri de muncă", a subliniat Juncker.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici